Després de la polèmica que ha generat durant aquest mes d'agost, Rafael Ribó ha comparegut al Parlament per defensar l'informe. RAFAEL RIBÓ, síndic de greuges de Catalunya "Ho torno a dir, l'informe és sobre malnutrició infantil, ho ha estat des del primer dia." El síndic ha recordat que el document es basa en dades oficials de l'Institut d'Estadística de Catalunya, de la mateixa conselleria de Salut i de les entitats socials. Per això ha reiterat que les dades de desnutrició que recull l'informe, tot i no ser el punt central, no se les ha inventat el síndic. "A juny del 2013 s'han diagnosticat 751 persones fins a 16 anys amb codis diagnòstics relacionats amb la pobresa i la desnutrició infantil. Això ho diu l'informe oficial de la conselleria de salut." La mateixa conselleria de salut, si bé reconeix el problema de la malnutrició, va negar l'existència d'aquests casos de desnutrició i l'Associació de Pediatria va matisar que en aquests menors la desnutrició no estava relacionada amb una situació de pobresa sinó amb patologies que patien els nens. Controvèrsia a banda, Rafel Ribó també ha lamentat que les polítiques públiques que està duent a terme el govern no són suficients per atacar els dèficits existents, per exemple, en matèria de beques menjador o l'accés a la renda mínima d'inserció. Això provoca, ha dit, que les entitats socials hagin de suportar tot el pes de les necessitats de les famílies. "Benvingudes totes les iniciatives i totes les aportacions, però en primer lloc hi ha d'haver un lideratge dels poders públics. El punt d'arribada quin hauria de ser? Què estem fent? Fins on arribem? I què falta per fer? I això és el què pretén aquest informe." Ribó ha demanat a les institucions que aquest informe serveixi per començar a treballar per combatre la malnutrició i no per fer joc partidista.

El síndic de greuges ha assegurat que el seu informe no pretén demostrar que a Catalunya hi ha malnutrició infantil, ja que considera que aquest fet ja està demostrat. Arran de la publicació de l’informe, l’Associació Espanyola de Pediatria d’Atenció Primària (AEPAP) i la Secció d’Atenció Primària de la Societat Catalana de Pediatria van negar que a Catalunya hi hagi infants desnodrits per motius econòmics. Tot i així, aquest dijous davant del Parlament, Ribó ha reiterat que malnutrició significa privació alimentària i l’informe parla de malnutrició per raons econòmiques, és a dir, per falta d’aliments, i no per una alimentació inadequada.

Ribó ha volgut denunciar el dèficit en les polítiques públiques i ha posat l’accent en el que considera que la beca menjador no és la solució a la malnutrició infantil ja que només és per un temps determinat a l’any i per a una franja d’edat concreta. Ha demanat unificar criteris i que es coordinin els consells comarcals per aconseguir que les beques menjador es percebin al començament del curs.

Sobre els casos puntuals de desnutrició, el síndic ha assegurat que aquesta qüestió no era central en el seu informe, i que l’havia citat arran d’un informe de la vicepresidenta del Govern. Ribó ha acabat amb una petició als diputats demanant-los que siguin capaços d’elaborar solucions.