El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, s’ha reunit aquest dijous a la tarda amb diverses entitats de Catalunya per abordar la situació política, econòmica i social actual. Barcelona Global, els sindicats CCOO i UGT i la PIMEC s’ha trobat amb el líder socialista a la delegació del Govern espanyol per fer-li arribar propostes de mesures a tirar endavant aquesta legislatura. En general, els agents econòmics i socials han sortit optimistes i satisfets de les trobades amb Sánchez.

Els sindicats també han sortit positius de la reunió. El secretari general de CCOO Catalunya, Javier Pacheco, i el de la UGT, Camil Ros, han explicat que han posat diversos temes laborals sobre la taula, com la derogació d’alguns articles de la reforma laboral o la revalorització de les pensions. Però la situació política a Catalunya també s’hi ha fet un forat. Tots dos sindicats han defensat la via del diàleg entre els dos governs com la via més efectiva per posar fi al conflicte polític entre Catalunya i l’Estat. De fet, han destacat la “credibilitat” de Pedro Sánchez per iniciar les negociacions amb la Generalitat, després de la reunió amb el president Quim Torra.

Sobre aquesta qüestió també s’ha pronunciat la patronal de Petites i Mitjanes Empreses de Catalunya (PIMEC). El president de l’entitat, Josep González i Sala, creu que la taula de diàleg entre governs és “imprescindible” i l'”únic camí” per reconduir la situació. A més, la PIMEC ha defensat que hi hagi un acord per als pressupostos a l’Estat com més aviat millor. De fet, defensen que els comptes espanyols comptin amb el suport d’algun partit català.

Major coordinació entre Barcelona i Madrid

Abans de les trobades amb els sindicats i la PIMEC, Pedro Sánchez s’ha reunit amb la cúpula de Barcelona Global, associació d’empreses privades que treballen per impulsar l’activitat econòmica i el talent a la ciutat. El seu president, Pau Guardans, ha demanat al president espanyol una “aposta per les grans ciutats”  tot demanant una comissió delegada de govern per a les grans ciutats. Sobre aquesta qüestió, ha demanat a l’executiu de Pedro Sánchez que prioritzi la “coordinació” entre grans ciutats com Barcelona i Madrid per sobre de la “competició”, després de les declaracions de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, sobre traslladar el Mobile World Congress a Madrid.

Aquest divendres Sánchez també es reunirà amb l’alcaldessa Ada Colau, en aquest cas per abordar la regulació dels preus dels lloguers. De fet, fa onze anys que un president espanyol no trepitja l’Ajuntament de Barcelona. L’últim cop va ser quan el socialista José Luis Rodríguez Zapatero va reunir-se amb l’aleshores alcalde Jordi Hereu.