Finestra incendi Riera Blanca

L’Ajuntament de Barcelona ha decidit retardar la publicitat d’una campanya per promoure la instal·lació de detectors de fum en domicilis després dels aldarulls que hi ha hagut a la ciutat per la sentència del procés, amb incendis de contenidors i barricades. Precisament, el lema de la campanya era “A casa no convidis el foc”. “No volem cap tipus de sarcasme amb una campanya tan important com aquesta”, ha dit el tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, a la Comissió de Presidència.

La campanya informativa estava prevista per a aquesta segona quinzena d’octubre, però Batlle ha explicat que es posposarà fins a mitjans de novembre. La mesura de govern vol promoure l’ús de detectors de fum en habitatges particulars per evitar víctimes per incendis. Segons ha explicat el tinent d’alcalde, els Bombers de Barcelona van fer l’any passat 4.252 extincions d’incendis, dels quals 1.584 van ser en domicilis (una mitjana de quatre cada dia).

En els últims 10 anys, a Barcelona hi ha hagut 50 víctimes mortals per incendis, el 80 % de les quals (41) van morir en focs d’habitatges. El director de Bombers de Barcelona, Sebastià Massagué, ha explicat que els incendis que passen a la nit agafen la gent per sorpresa i queden atrapats, cosa que no passa si es té un detector. Aquests aparells, segons Batlle, són “dispositius econòmics” -costen entre 10 i 20 €- fàcils d’instal·lar i que avisen acústicament de la presència de fum.

detector fum per evitar incendi a casa