El primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha admès que “si es manté l’escenari” de caiguda d’ingressos de la plusvàlua, el pressupost de l’Ajuntament serà de cinc milions d’euros menys que el previst. En paraules del gerent d’Economia, Jordi Ayala, en comptes dels 1.675 milions calculats a principis del mandat, ara l’equip de govern treballa amb un pressupost de 1.670 milions; és a dir, cinc milions “de desviació”.

Per això, Pisarello ha acceptat que “no podem descartar fer reprogramacions” en alguns projectes de ciutat. Ara bé, el primer tinent d’alcalde ha negat parlar de retallades perquè els cinc milions no es trauran de projectes pressupostats i, per això, ha qualificat d’irresponsables Jaume Collboni i Alfred Bosch “per jugar amb les expectatives dels veïns”. Pisarello no ha concretat quins projectes s’hauran de reprogramar.

ERC i PP demanen un ple extraordinari

El president del Grup Municipal d’ERC, Alfred Bosch, ha anunciat que demanarà un ple extraordinari perquè el govern d’Ada Colau concreti quins projectes poden quedar afectats. Bosch ha denunciat que hi ha “una calamitat general” a l’Ajuntament perquè Colau “ha heretat un ajuntament sanejat i l’ha deixat en números vermells”. De la mateixa forma, el PP també demana un ple extraordinari. El líder popular, Alberto Fernández Díaz, ha acusat Ada Colau de ser “l’alcaldessa amb mans de tisores” perquè “ha de retallar en serveis per quadrar els números”.

El PDeCAT, Cs i el PSC també han carregat contra l’executiu municipal. Xavier Trias (PDeCAT), ha acusat el govern de fer “retallades per errors de previsió” i ha afegit: “Quan t’equivoques amb els ingressos, acabes fent tonteries”. En aquest sentit, Carina Mejías (Cs) ha dit que “Colau ha d’assumir responsabilitats”. Jaume Collboni (PSC), per la seva banda, ha lamentat que “Barcelona no es mereix un Ajuntament que dilapidi la solvència financera construïda durant dècades” i ha acusat l’equip d’Ada Colau d’“amagar informació” i de mentir. El regidor Gerard Ardanuy (Demòcrates) ha demanat una comissió extraordinària.

Possibles projectes afectats

Alfred Bosch ha fet pública una llista amb un detall d’inversions que assegura que poden quedar afectades per les retallades. En el llistat hi figuren quatre escoles bressol (Raval, Teixonera, Casernes i Can Carreras) així com escoles de primària (Anglesola, Can Maiol i Antaviana) o l’Institut 22@.

A més, ERC assenyala que la tisorada pot deixar en suspens obres que el govern de Colau “s’ha fet seves” com ara la remodelació del Teatre Arnau, l’antic Borsí, la reurbanització de la ronda de Sant Antoni o la Biblioteca de Sarrià, entre d’altres.