Els socialistes esperaven millorar al Parlament de Catalunya. I ho han fet, però de manera mesurada. Dels 523.283 vots ara fa dos anys, n’han passat a 602.969 en aquests comicis. Amb l’augment de participació en sis punts, això es tradueix en 17 diputats dels 16 que han tingut en la legislatura anterior. No obstant això, per al PSC és una millora agredolça. El cap de llista, Miquel Iceta, reconeix que esperaven resultats millors i que el bloc independentista suma majoria.

El cap de llista del PSC assumeix que seran a l’oposició amb el bloc unionista. Assegura que no són els resultats que esperaven, tant pel que fa al seu partit com pel que fa als constitucionalistes.

Els socialistes han passat la nit electoral a la seu del partit del carrer de Nicaragua, com és habitual. Hi han assistit algunes desenes de militants que han viscut la nit sense exaltacions, amb alegria continguda per la millora dels seus propis resultats però amb la decepció de no arribar a les expectatives creades.

Miquel Iceta ha comparegut quan passaven 20 minuts de les 11 de la nit. Una de les primeres coses que ha fet ha estat felicitar la cap de llista de Ciutadans, Inés Arrimadas, que amb 37 escons ha estat la força més votada amb 1.102.099 vots.

Majoria independentista però dins la llei

El líder dels socialistes ha reconegut que els resultats donen majoria a la suma de JxC, ERC i la CUP, una majoria que no es tradueix en vots però sí en escons i que segons Iceta “els dona dret a investir un president”. Ara bé, el socialista avisa que no els permet “saltar-se la llei” i que s’han de mantenir dins la legalitat constitucional.