Ernest Maragall, d’Esquerra Republicana, ha guanyat per la mínima les eleccions municipals 2019 a Barcelona amb uns 4.800 vots més que la candidata de Barcelona en Comú, Ada Colau. Però si fem una ullada als resultats per seccions censals, el groc d’ERC s’erigeix com a vencedor en 439 seccions, una xifra molt superior a les seccions on s’ha imposat la llista dels comuns, que és de 286. En la tercera posició, el vermell del PSC, que guanya a 237 seccions. En el mapa de colors per seccions censals també hi apareixen el taronja de Barcelona pel Canvi – Ciutadans (89 seccions). I el rosa de Junts per Catalunya i el blau del Partit Popular tenen un paper residual, aconsegueixen ser la llista més votada a sis seccions censals els primers i només una els populars.

 

Sant Martí de Provençals, l’únic bastió blau del PP

Al igual que va passar en les eleccions generals, la candidatura del Partit Popular, liderada per Josep Bou, només ha aconseguit ser la més votada a una secció censal de Sant Martí de Provençals. És la secció censal delimitada pels carrers d’Andrade, Bac de Roda, Fluvià i Concili de Trento. És un feu tradicionalment popular que aglutina edificis on viuen famílies dels policies de la comissaria de la Policia Nacional de la Verneda.

carrer de Bac de Roda

Empat a 10 seccions censals

Una altra curiositat és que s’ha produït empat a 10 seccions censals. En concret, hi ha sis seccions en què l’empat es produeix entre els dos partits més votats, ERC I BComú. A banda, a quatre seccions més també altres formacions han obtingut resultats idèntics.

Vox no ha aconseguit cap vot a 23 seccions censals

La victòria republicana la ciutat s’ha aconseguit gràcies als bons resultats què ha obtingut a l’Eixample i les Corts, però on més suports ha aconseguit Maragall és a una secció censal de la Barceloneta. Es tracta de la secció situada a la plaça del Poeta Boscà i el seus voltants on ha obtingut el 40,82 % dels vots.

No obstant això, la formació que s’ha imposat amb més diferència en una secció censal és Barcelona pel Canvi – Ciutadans. La llista de Manuel Valls ha aconseguit el 47,26 % dels vots a la secció del carrer del Doctor Fleming i la plaça de Sant Gregori Taumaturg, a Sant Gervasi – Galvany. Gairabé un de cada de dos votants s’han decantat pel partit taronja. En canvi, hi ha dues seccions on Valls no ha aconseguit ni un sol vot.

Vox ha fracassat en un total de 23 seccions censals, on no ha aconseguit ni un sol vot. En canvi, la xifra es redueix fins a quatre en el cas de JxC, tres per la llista de Graupera, Barcelona és Capital. A banda, el Partit Popular i la CUP no han aconseguit cap suport en una única secció censal. El registre màxim l’han aconseguit a una secció de Torre Baró, on el 7,07 % de les paperetes era per a la llista d’Ignacio Garriga.