El PP és qui porta al ple la reprovació per l’actuació que el govern de Trias ha fet del conflicte de Can Vies generat arran del desallotjament de l’edifici i l’enderroc aturat amb posterioritat. Tindrà el suport dels regidors del PSC, mentre que Iniciativa s’abstindrà i Unitat per Barcelona hi votarà en contra. L’abstenció d’Iniciativa serà clau perquè els vots de PSC i PP no són majoria absoluta, però seran més que els regidors que hi votaran en contra. El PP defensa la reprovació perquè creu que l’alcalde va perdre la fermesa en 24 hores, i el PSC s’hi suma pel que consideren que va ser una actuació amb contradiccions. Es tracta de la primera reprovació d’un alcalde a l’Ajuntament. El PP ho va intentar en el mandat anterior amb l’alcalde Hereu, arran de la consulta fallida de la Diagonal, però no va prosperar.

L’altra estocada de l’oposició la lidera el PSC, amb el suport, en aquest cas de PP i Iniciativa. Els tres grups aprovaran una proposició dels socialistes que força el govern a canviar el consell d’administració de l’empresa municipal B:SM per tal que l’executiu en perdi el control. És l’empresa que, entre d’altres, gestiona el Bicing, els aparcaments municipals o l’àrea verda. El govern de CiU hi té ara majoria malgrat que en el ple està en minoria. Això ja passava en la legislatura anterior, quan governaven el PSC i Iniciativa en minoria. L’acord, però, s’alterarà avui i ve motivat per les crítiques a l’opacitat amb què, segons els grups, el govern ha pres decisions en solitari a B:SM. I posen com a exemple el recent acord de patrocini del Bicing, que va tenir el rebuig de tots els partits. En el text del PSC s’obliga el govern a donar de baixa tres membres del consell afins a l’executiu i, a canvi, donar entrada a quatre regidors de l’oposició perquè hi hagi una composició proporcional a la del ple.

Un altre assumpte que irromprà amb força al ple és l’ampliació d’horaris comercials. Tot just en la darrera sessió ordinària, a principis de maig, el ple va tombar la proposta del govern per manca de suport polític, però avui n’hi torna a haver una altra ara ja amb majoria del ple. És la que formen CiU i PP, que han acordat que els comerços de les zones amb més afluència de turistes puguin obrir els diumenges d’estiu fins al 15 de setembre de les 10 del matí a les sis de la tarda. Una proposta que, asseguren, té més consens en el sector comercial tot i que té el rebuig, això sí, de la resta de partits. De fet, avui Iniciativa presenta una proposició per rebutjar aquest acord i que demana aturar l’ampliació de grans centres comercials i la creació de nous.

Unitat per Barcelona buscarà avui al ple el rebuig dels partits a la pretensió del Ministeri de Foment de crear un fons d’accessibilitat per finançar obres en els ports de tot l’estat, que s’hauria de nodrir, en bona mesura, de part dels ingressos que genera el Port de Barcelona. La coalició independentista considera que es tracta d’una “presa de pèl” que pot afectar la competitivitat d’aquesta instal·lació. També sobre aquest tema, el PSC ha impulsat una declaració institucional.

En la sessió de control al govern, UxB i Iniciativa coincideixen en el mateix tema a l’hora d’interpel·lar l’alcalde i l’executiu: els desnonaments. Els dos partits volen saber quants llançaments hi ha hagut aquest any, els barris més afectats i l’opinió del govern sobre l’increment de desnonaments per impagament de lloguer. També en el torn de preguntes, el PSC buscarà el cos a cos amb l’alcalde i li demanarà l’opinió sobre les declaracions que un predecessor seu en el càrrec, Josep Maria Cullell, va fer sobre el tramvia. El president de l’empresa Tramvia Metropolità va instar Trias a unir els dos tramvies per la Diagonal, una opció que el govern ja ha descartat en diverses ocasions. El PP demanarà al govern que presenti de manera urgent una proposta per executar i finançar les obres de l’Hospital del Mar. Per la seva banda, Iniciativa exigirà que es constitueixi un espai de diàleg i acord amb entitats del Paral·lel per resoldre temes que s’han qüestionat de la reforma d’aquesta avinguda.

El ple arrencarà amb una mesura de govern sobre el Pacte del temps de Barcelona, una iniciativa de l’Ajuntament per promoure la conciliació de la vida laboral i familiar. El govern també explicarà amb un informe el nou Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona, que ha estrenat recentment instal·lacions al Poblenou. L’espai disposa ara de 1.700 metres quadrats i 112 places d’acollida. L’any 2013 va atendre més de 20.000 persones, un 29% més que l’any anterior.