Debat encès al plenari de Barcelona entorn el recàrrec municipal a l’impost turístic que l’Ajuntament començarà a cobrar a partir de l’1 de juny. Esquerra, que hi va donar suport en un inici, volia reprovar el primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, i dos regidors més perquè no s’ha ajornat l’entrada en vigor del tribut tenint en compte la situació del sector. ERC, però, s’ha quedat sola i la reprovació ha fracassat amb l’abstenció de Junts i els vots en contra de govern i la resta de l’oposició.

De fet, els grups han recriminat als republicans que volguessin reprovar tres regidors per un recàrrec que van aprovar i han acusat el grup que lidera Ernest Maragall d’electoralista. “La primavera ha disparat la febre d’una precampanya electoral que se’ns farà llarga”, ha afirmat el regidor de Presidència, Jordi Martí. El titular de Turisme, Xavier Marcè, a qui també es volia reprovar, ha justificat mantenir el recàrrec municipal perquè “la reactivació ja és un fet”.

Des d’ERC, Miquel Puig ha lamentat que “un tribut desitjable” es cobri l’1 de juny enviant “un missatge deplorable al sector”. Amb la reprovació, els republicans han marcat l’inici de l’estratègia anunciada per marcar distàncies amb el govern coincidint amb l’equador del mandat. Amb el resultat fallit, però, la mesura se li ha acabat girant en contra.

“Una presa de pèl”

La resta de l’oposició ha carregat durament contra ERC. “Potser vau anar massa de pressa a fer-vos fotos i apujar la tributació”, ha etzibat Elsa Artadi (Junts), que ha qualificat el recàrrec de “presa de pèl al sector turístic”. Des de Cs, Luz Guilarte ha dit que s’hauria de reprovar tot el grup d’ERC per formar part del “tripartit ‘de facto’ que governa la ciutat”. Josep Bou (PP) ha demanat autocrítica a ERC per haver aprovat el recàrrec i Eva Parera (BCN Canvi) ha qualificat la reprovació com “un exercici de cinisme increïble”.

0,75 € per persona i nit

El plenari sí que ha aprovat una proposta de Junts que demanava al govern municipal fer tots els tràmits per ajornar el cobrament de l’impost. El regidor de Turisme, però, ha confirmat que el tribut entrarà en vigor l’1 de juny. El recàrrec tindrà una aplicació progressiva fins al 2024. Aquest any s’aplicarà una quota de 0,75 € per persona i nit; 1 € els anys 2022 i 2023 i, finalment, 1,25 € l’any 2024. Les xifres queden lluny de les primeres previsions, amb què es volia cobrar fins a 4 € per persona i nit.

Aquest recàrrec es va plantejar abans de la pandèmia i tenia l’objectiu d’incrementar la part que l’Ajuntament de Barcelona es queda de l’impost turístic que paguen els visitants que pernocten en hotels. La Generalitat, que és qui el cobra, es queda la meitat de la recaptació i dona l’altra part al consistori, que n’ha reclamat el 100 %.