Rei Joan Carles I

El rei emèrit Joan Carles I abandonarà la vida pública i els actes protocol·laris coincidint amb el cinquè aniversari de la seva abdicació a favor del seu fill Felip VI. En una carta que ha fet pública la Casa Reial, el monarca emèrit expressa al rei la seva “voluntat i desig de deixar de desenvolupar activitats institucionals i completar la seva retirada de la vida pública”. En els darrers cinc anys, Joan Carles I ha participat en un centenar d’actes institucionals, inauguracions culturals i esdeveniments esportius.

Ho ha fet, diu, “amb el mateix afany de servir Espanya i la Corona que va inspirar el seu regnat”. El monarca assegura en la missiva que ha madurat aquesta idea des de l’any passat, quan va celebrar el seu 80è aniversari i els 40 anys de la Constitució. Diu que l’acte solemne que es va oficiar a les Corts Generals li va fer “evocar amb emoció, orgull i admiració el record de tots els que van contribuir a la transició política”, que va tenir lloc quatre anys després de la seva coronació com a rei d’Espanya.

El monarca s’acomiada dient que pren aquesta decisió des de l’estima i l’orgull de pare i que Felip VI comptarà sempre amb la seva lleialtat. El monarca ha reduït la seva presència pública degut en part als problemes de salut que ha anat patint, però també per la seva avançada edat. També plana sobre la decisió el fet que la seva imatge pública s’hagi vist deteriorada després de polèmiques com la cacera d’elefants a Botswana i la investigació de les suposades finances irregulars de Joan Carles I, que es van fer públiques arran d’unes gravacions de Corinna zu Sayn-Wittgenstein i que el jutge va arxivar.

L’últim acte oficial de Joan Carles I va ser el divendres, dia 17, al monestir d’El Escorial, amb motiu del lliurament del II Premi Ordres Espanyoles, una distinció que es concedeix a un historiador que hagi destacat per la seva obra sobre qüestions hispàniques. Com a membre de la família reial mantindrà l’estatus jurídic d’aforat i també percebrà un sou que el 2018 va ser de 194.232 euros. També disposava d’una secretaria de suport per a l’organització de la seva agenda oficial, que ara podria modificar les seves funcions tenint en compte que el monarca no assistirà a més actes, o si ho fa no serà en qualitat de representant de l’Estat.

El fet de no assistir a actes oficials, els recursos humans i econòmics de Joan Carles I podrien modificar-se, encara que, de moment, no s’ha pres cap mesura en aquest sentit, segons fonts de La Zarzuela.