És el cinquè any que té lloc aquesta trobada amb representants polítics i econòmics, i el tercer any consecutiu que el monarca presideix aquest acte. En aquesta ocasió, la cita arriba en un moment en què les relacions entre Espanya i Catalunya són més complexes que mai, amb un clima de tensió creixent a causa del procés sobiranista per la determinació del govern català a organitzar un referèndum aquest 2017, i també pels processos judicials que hi ha oberts derivats de la consulta del 9 de novembre del 2014.

Malgrat això, en els discursos no hi hagut cap referència directa a aquest context polític complex. El rei Felip VI ha destacat que “la col·laboració lleial i generosa entre institucions” per organitzar el congrés de telefonia mòbil és “el que millor facilita i impulsa el creixement econòmic”.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha dit que el govern català anunciarà aquesta setmana un programa anomenat STEMcat, adreçat a millorar les competències tecnològiques dels nens i els joves, i que també persegueix despertar noves vocacions.

Cordialitat institucional

A l’inici de la recepció, s’ha fet la tradicional foto de família amb les autoritats. En aquest precís moment, el monarca i el president del govern han fet un breu intercanvi de paraules davant dels mitjans de comunicació, exhibint cordialitat institucional. Aquest dilluns està previst que tots dos tornin a coincidir en l’obertura del congrés al recinte firal de Gran Via, a l’Hospitalet de Llobregat.

L’alcaldessa, Ada Colau, ha fet la primera intervenció i ha explicat que Barcelona ha pres mesures importants perquè l’esdeveniment sigui “més obert a la ciutadania i tingui un impacte social i econòmic més gran”. Per l’alcaldessa, les noves tecnologies poden oferir grans oportunitats, però ha alertat també que “hem d’assegurar-nos que s’utilitzen de la manera adequada, per no accentuar les desigualtats ni crear noves fractures socials”.

Protesta antimonàrquica

A l’exterior del Palau de la Música Catalana, desenes de persones s’han manifestat en contra de la presència del rei en aquesta recepció, enmig d’un fort cordó policial que els ha impedit acostar-se a l’edifici.