Aquesta serà la primera visita del monarca després que en la darrera edició del Mobile World Congress hi hagués polèmica perquè ni l’alcaldessa, Ada Colau, ni el president del Parlament, Roger Torrent, van participar en la recepció oficial al rei. Felip VI tornarà a la ciutat sense que s’hagi normalitzat la situació a Catalunya, amb Carles Puigdemont detingut a Alemanya i amb l’aplicació de l’article 155 encara en vigor. En l’estada anterior, hi va haver protestes al carrer en contra del monarca.

A l’acte de dilluns, a més del rei, hi assistirà el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, i la directora de l’Escola Judicial, Gema Espinosa, dona del magistrat Pablo Llarena, que instrueix la causa al Suprem contra els líders independentistes. També hi seran altres membres de la cúpula judicial com el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús Maria Barrientos; el president de l’Audiència Nacional, José Ramon Navarro, i el fiscal genera, Julián Sánchez Melgar. A l’acte, també hi solen assistir responsables polítics com el ministre de Justícia, el president de la Generalitat i l’alcaldessa de Barcelona.

L’entrega de despatxos és una cerimònia que serveix per fer el nomenament oficials dels jutges nous. Aquest any no s’havia fet per la situació a Catalunya. En l’entrega de despatxos anterior, la del 2016, la tensió política va planar durant tot l’acte. Tot i així, s’hi va veure junts el rei, Carles Puigdemont i el ministre de Justícia, Rafael Catalá.

L’endarreriment de l’entrega de despatxos havia deixat els membres de la nova promoció en una situació de buit legal. Els jutges van aprovar les oposicions a la tardor del 2015 i al gener del 2016 van entrar a l’Escola Judicial, que té la seu a Vallvidrera. Després d’un any de formació i un altre any de pràctiques, a finals de l’any passat se’ls havia de nomenar oficialment. La 67a promoció de jutges té 65 membres, dels quals 46 són dones i 19 homes. L’acte es farà a partir de les 12 h a L’Auditori.