L’Ajuntament de Barcelona ha presentat la proposta definitiva per reformar la via Laietana, que s’inspira en els dos escenaris que es van treballar amb entitats en el mandat anterior. Les obres començaran l’últim trimestre del 2021 i s’allargaran un any i mig, amb la intenció de completar tota la reforma a mitjans del 2023. La inversió prevista és de 34 milions d’euros.

Aquesta artèria principal de Ciutat Vella perdrà un carril de circulació per sentit i el trànsit de pujada estarà limitat només a busos i taxis. Les voreres s’ampliaran dels 2,5 metres actuals a 4,15. De pujada hi haurà un carril bici segregat (de 2,6 m d’amplada) i un altre per al transport públic i taxis. En aquest carril hi podran circular també els veïns i l’accés es controlarà amb càmeres.

via Laietana

De baixada, hi haurà un carril reservat per a busos i taxis i un altre per al trànsit privat limitat a 30 km/h, per on podran circular també les bicicletes. Segons càlculs de l’Ajuntament, bona part del trànsit que passa ara per la via Laietana ho fa en sentit mar. De fet, dels 47.400 vehicles que hi circulen cada dia, uns 28.700 (el 60 %) ho fa de baixada.

Jonqueres, sense trànsit

La reforma de la via Laietana inclou també la remodelació d’alguns carrers i places que hi conflueixen. És el cas del carrer de Jonqueres, que es pacificarà i permetrà guanyar espai públic. La rotonda de la plaça d’Antoni Maura desapareixerà i les places de l’Àngel (metro L4) i d’Antonio López s’ampliaran. L’actuació en aquest últim punt s’aprofitarà per pacificar els carrers d’Angel J. Baixeras i de la Fusteria, els que envolten Correus.

Barcelona Camina, a favor del projecte definitiu

Des de l’Associació per la Defensa dels Drets dels Vianants Barcelona Camina s’han mostrat satisfets amb la proposta definitiva del projecte. Segons han informat a betevé, consideren que el fet d’eixamplar les voreres i la retirada de part del trànsit rodat “beneficiarà tant els residents com a qualsevol persona que hi vulgui passejar”, ha comentat Joan Esteve, representant de l’associació. De fet, ha assegurat que aquesta és una reivindicació que feia anys que demanaven.