L’aigua tornarà a baixar de preu. A partir de l’1 de gener del 2020 la tarifa es rebaixarà un 5,7 %. És la tercera vegada durant aquest mandat (2016-2020) que passa. De fet, des del 2016 la tarifa acumula un descens del 9,5 %.

El vicepresident de Medi Ambient de l’AMB (Àrea Metropolitana de Barcelona), Eloi Badia, ha anunciat aquesta mesura, que s’ha de votar en el Consell Metropolità del 26 de març. Per Badia, aquesta nou descens evidencia la voluntat del govern de l’AMB de “fer valer el dret a l’aigua com un dret bàsic i universal”, fet que comporta que “la ciutadania pagui per allò que realment val el servei”. Badia, que també és regidor de Presidència, Aigua i Energia a l’Ajuntament de Barcelona, considera que aquestes baixades constants de preu materialitzen “un canvi de tendència”, que contrasta amb “la pujada contínua de mandats anteriors”.

Aigües de Barcelona veu “arbitrària” la rebaixa de l’aigua

L’empresa concessionària Aigües de Barcelona no està d’acord amb aquesta rebaixa i considera que “és arbitrària”. També ha criticat que el preu no s’ha debatut a la taula de treball conjunta que fixa les tarifes. Segons fonts d’Aigües de Barcelona avaluaran com els pot afectar el nou preu fixat i estudiaran les mesures oportunes. Consideren que la proposta anterior de rebaixa d’un 3,9 % i que es va conèixer al gener es va “raonar tècnicament” i es va determinar a la taula de treball.

Tres rebaixes de preu des del 2016

Les rebaixes del preu de l’aigua per part de l’AMB s’han fet al marge de les propostes d’increment que ha anat proposant, Aigües de Barcelona. La primera rebaixa del preu de l’aigua durant aquest mandat va ser del 2,4 % el desembre del 2016, malgrat que Aigües de Barcelona havia proposat un augment de l’1,6 %. També el febrer del 2018 es va proposar un increment del rebut de l’11,8 % en l’aigua subministrada per Aigües Ter-Llobregat que, finalment, no va entrar en vigor.

La segona rebaixa del preu de l’aigua es va produir el març del 2018 i va ser de l’1,65 %, en contra de la proposta d’increment del 3,7 % que havia fet Aigües de Barcelona. Mesos més tard, al novembre, l’empresa concessionària va proposar un altre increment, del 4,1 %. L’AMB, però, va detectar uns ingressos de 31 milions d’euros superiors als previstos i va rebutjar-ho. Un cop revisat aquest desequilibri, el gener d’aquest 2019, Aigües de Barcelona va presentar una proposta de rebaixa del 3,9 % i la congelació de tarifes. Una descens de preu que, finalment, l’AMB ha ampliat fins al 5,7 % que entrarà en vigor el 2020.