Pablo Casado, portaveu del PP, ha destacat les paraules del monarca a favor de la pluralitat d’Espanya, sempre que es compleixin les normes. Ha fet referència directa al resultat de les eleccions del 21-D i ha demanat als representants del Parlament que no tornin a saltar-se les lleis. Segons Casado, Felip VI ha apel·lat directament a recuperar la convivència i ha afegit que la voluntat de tots és seguir vivint junts.

Des del PSOE també han fet una valoració positiva del discurs. José Luis Álabos, secretari general del partit, ha assegurat que Catalunya necessita un govern que es preocupi pels problemes de tots els catalans i ha garantit que des del PSOE lluitaran perquè Catalunya es quedi a Espanya. També han manifestat la voluntat de fer les reformes necessàries perquè sigui un país més modern i inclusiu.

El secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha seguit la línia del PP i PSOE. També considera que el sistema català no funciona perquè no s’han respectat les normes i que cal recuperar el respecte per les lleis. Villegas s’ha mostrat orgullós de l’estat de salut de la democràcia espanyola, tot i que ha reconegut que el país necessita reformes per donar-li un nou impuls.