Els grups de l’oposició a l’Ajuntament de Barcelona rebutgen la violència que s’ha viscut als carrers de la ciutat després de cinc nits consecutives d’aldarulls. Les protestes en suport del raper Pablo Hasél han derivat des de dimarts cada vespre en barricades, mobiliari urbà incendiat i saquejos en establiments comercials. Tot i la crida a la unitat feta per l’alcaldessa, Ada Colau, per trobar solucions al conflicte, els partits discrepen en l’origen dels aldarulls i també en quina sortida hi ha. També esperen que Colau els reuneixi per abordar la situació.

ERC: “La política i la policia ha d’estar a l’altura”

Per Elisenda Alamany (ERC), les escenes viscudes aquesta setmana a Barcelona són “lamentables i no poden tornar-se a produir”. Alamany apunta que en les causes hi ha una “vulneració de drets socials i polítics” per una banda i gent jove en “extrema precarietat”. La solució, diu la portaveu adjunta d’Esquerra, és derogar “lleis retrògades” i modificar el Codi penal. “La política ha d’estar a l’altura i els cossos policials, també”, afirma Alamany, que fa una crida a la classe política per evitar més aldarulls.

Junts: “Pau, diàleg i bona praxi policial”

Des de Junts per Catalunya, Jordi Martí diu estar “francament molt preocupat” pel que s’ha vist als carrers. Situa l’origen en “una sentència injusta” per “lleis gairebé franquistes” i també en “malestar, crispació i repressió”. “Fem una crida a la pau i al diàleg, que hi hagi bona praxi policial”, apunta el portaveu de Junts que, tot i dir que no es pot qüestionar la feina que fan els Mossos durant l’any, cal veure què passa amb alguns dispositius. Martí fa també una lectura política dels fets: “La desunió dona ales als que ens volen sotmesos”.

Ciutadans: “És un xantatge a la societat pacífica”

Luz Guilarte (Cs) veu en els aldarulls als carrers “un xantatge a la societat pacífica” per part d’alguns dirigents polítics. La líder municipal de Ciutadans critica l’alcaldessa per fer una crida a la calma mentre demana l’indult per a qui “acumula delictes i condemnes” -en al·lusió a Hasél. “Aquests discursos naïfs esperonen la violència”, afirma Guilarte, que assegura que està “al costat de les víctimes”. També lamenta que es menyspreï i qüestioni l’actuació policial i demana al govern de Colau i Jaume Collboni que es personi contra els qui malmet el mobiliari urbà.

PP: “No beneficia a ningú”

Josep Bou (PP) ha expressat una “condemna sense pal·liatius” als aldarulls que protagonitza “gent embogida i incivilitzats que perjudiquen la marca Barcelona”. “No beneficia a ningú, tret que hi hagi interessos polítics”, sentencia el líder municipal del PP, que veu en les protestes “CDR, anarquistes, gent dels comuns i del procés”. Per Bou, Hasél és “un delinqüent que té altres condemnes que s’han de complir”. El dirigent popular troba a faltar una resposta unitària de l’Ajunament i sent “un gran orgull” per l’actuació que ha fet la Guàrdia Urbana durant alguns incidents.

BCN Canvi: “Colau té zero credibilitat”

Des de Barcelona pel Canvi, Eva Parera ha expressat “molta preocupació” pels aldarulls i ha acusat alguns dirigents polítics “d’encendre la flama” amb discursos per no respectar les lleis. “Zero credibilitat a Colau quan demana una crida a la calma i alhora revisar el Codi penal”, ha afirmat la portaveu de BCN Canvi. Parera s’ha mostrat crítica amb el conseller d’Interior en funcions per les crítiques als Mossos: “Quan la policia surt al carrer, el govern ha d’estar al seu costat”. La solució, per Parera, és deixar actuar la policia “amb contundència” i “canviar el discurs” per no perdre el respecte a l’autoritat.