Les paraules del president espanyol en funcions, Pedro Sánchez, en referència al control de l’executiu sobre la fiscalia per extradir Carles Puigdemont han centrat aquest dimecres alguns missatges de la campanya electoral.

Els partits independentistes han estat els primers a reaccionar-hi. La candidata de Junts per Catalunya, Laura Borràs, ha dit que Sánchez ha certificat la “defunció” de la separació de poders a Espanya. En una atenció als mitjans de comunicació des de la Sagrera, la cap de JxC ha comparat el president del Govern espanyol en funcions amb Soraya Sáenz de Santamaría, exvicepresidenta de l’executiu central del PP, per la seva voluntat de “perseguir el president Puigdemont” i “escapçar l’independentisme”.

Esquerra Republicana també ha carregat contra el president del Govern espanyol en funcions per les seves declaracions. Per la número dos d’ERC, Carolina Telechea, les paraules de Sánchez són una “absoluta falta de respecte” a la separació de poders de l’estat. Telechea ha preguntat al president i candidat del PSOE la diferència entre el seu discurs i el de Cs i Vox, quan tots dos partits aposten per empresonar independentistes i detenir el president de la Generalitat, Quim Torra: “Veiem que és una mostra més de la via repressiva dels socialistes”, ha dit.

El PSC defensa Sánchez

Des del PSC, el candidat al Senat, Manuel Cruz, ha volgut deixar clar que el Govern pot instar el fiscal a “determinat comportament” però que la fiscalia després actua i decideix amb criteris tècnics i jurídics sobre l’extradició de Carles Puigdemont.

El PP i Cs parlen de “relliscada” i “intromissió absurda”

També s’ha referit a les paraules de Sánchez el president del grup de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa. El líder de Cs ha dit que el president en funcions ha comès una “intromissió absurda” i li ha demanat en un acte des de Lloret de Mar que “no taqui la reputació dels fiscals”.

I el PP considera que Sánchez ha comès una “relliscada”. En un acte a Barcelona, el candidat a la presidència, Pablo Casado, no ha perdut l’oportunitat per atacar el socialista. “Si jo m’ho cregués, hauria de preguntar-li: per què la Fiscalia General de l’Estat no està actuant ja sobre el senyor Torra?“.