L’Ajuntament es reserva el dret prioritari a comprar 47 finques del Raval en cas que els propietaris les vulguin posar en venda. El govern municipal s’acull a l’anomenat dret de tanteig i retracte, que en l’última comissió de govern es va aprovar aplicar-lo sobre aquesta quarantena d’immobles, situats als carrers d’en Robador, de Sant Ramon i d’Espalter, i que se sumen a les set finques que ja estaven subjectes a aquest dret des del 2011. Els propietaris estan obligats a informar el consistori sobre qualsevol operació de compra-venda d’aquests immobles, el que permet al govern municipal fer un seguiment de tots els habitatges.

Amb aquesta maniobra, l’Ajuntament pretén frenar l’especulació immobiliària que hi ha a la zona i també resoldre problemes de convivència, com el dels narcopisos en l’últim any. En cas que la compravenda d’una d’aquestes finques s’hagi efectuat sense coneixement del consistori, aquest podrà readquirir-la pel preu de l’escriptura. A més, esperen que sigui l’oportunitat per rehabilitar aquests edifics, ja que la gran majoria són anteriors al 1901 i estan en mal estat.

Els veïns celebren aquest pas endavant per normalitzar la situació a la zona, però alerten que el procés s’està allargant molt. Asseguren que aquest fet és especialment greu pels casos de famílies amb nens, que poden viure tota la seva infància durant el procés de rehabilitació del barri.

No és la primera vegada que el govern municipal s’acull al dret de tanteig i de retracte sobre habitatges d’aquesta zona, ja que el 2011 es va aplicar sobre set finques, de les quals l’Ajuntament va acabar adquirint-ne tres.