Carles Puigdemont no es planteja, de moment, dissoldre el Parlament i avançar els comicis. Manté l’oferta de diàleg a l’executiu espanyol i no renuncia a aplicar els resultats del referèndum de l’1 d’octubre. De fet, en els propers dies podria decidir aixecar la suspensió de la declaració d’independència. En tot cas, unes eleccions autonòmiques anticipades “no són damunt la taula”.

“Vam proposar un referèndum perquè és el que amplia majories, el demanaven el 80 % dels catalans. I la gent va votar. Per tant, hem d’aplicar aquest mandat. Des del nostre punt de vista, unes eleccions autonòmiques no són una opció“, ha afirmat el conseller d’Exteriors, Raül Romeva, des de Brussel·les.

El Govern espanyol ho té tot a punt per activar l’article 155 i ho vol fer amb el màxim consens possible, amb el suport del PSOE i Ciutadans. Segons fonts de la Moncloa, les mesures concretes que implicarà l’article es presentaran a finals de la setmana vinent al Senat.

Tot i això, aquesta maquinària es podria aturar si Puigdemont convoca abans eleccions, fins i tot si les anomena constituents i van acompanyades d’una declaració d’independència. L’executiu entén que aquests comicis s’ajustarien a la Llei Orgànica del Règim Electoral General i, per tant, no caldria aplicar el 155. Pel que fa a la declaració, el Govern la impugnaria davant el Tribunal Constitucional.