Embolcallat per la plana major dels populars, Mariano Rajoy, ha fet la primera visita a Catalunya després de la consulta, en un acte de partit en què ha reforçat el seu missatge a favor de la unitat d'Espanya i de legalitat, per sobre de qualsevol aspiració sobiranista. MARIANO RAJOY, president del Govern espanyol "Nunca he negociado ni negociaré sobre la igualdad de los españoles ni sobre su derecho a decidir lo que es su país. Y desde luego nunca he negociado ni negociaré sobre el cumplimiento de las leyes ni las resoluciones del Tribunal Constitucional." Rajoy ha assegurat que ha estat el govern del PP qui ha donat resposta als problemes de liquiditat de Catalunya i que ell, a diferència d'Artur Mas, sí que es preocupa i s'ocupa dels problemes dels catalans. El president espanyol ha dit que el 9-N ha fracassat i que el full de ruta del president català és un viatge cap a enlloc. També ha acusat Mas de desgovern i ha assegurat que no té dret a parlar en nom dels catalans. MARIANO RAJOY, president del Govern espanyol "El problema de cataluña es que lleva cuatro años de déficit de gobierno. lecciones en el 10, en el 12, simulacro de consulta en el 14 y ahora nuevas elecciones en el 15 y el 16. Lo que Cataluña necesita en estos momentos es que alguien se ocupe de governar." "Catalunya no puede ser, porque no lo ha sido nunca, un país de listas únicas, de partidos únicos y de políticas únicas al servicio de una única causa. Por favor, un poco de respeto a Catalunya." El president Rajoy també ha tingut en el seu discurs unes paraules d'agraïment i suport als populars catalans, i especialment per a la presidenta del PP català. Per la seva banda, Alícia Sánchez-Camacho li ha demanat que sigui l'interlocutor directe de tots els catalans i que enforteixi la presència de l'Estat espanyol a Catalunya.

Segons Rajoy, el president de la Generalitat ha agitat el somni de la independència com “l’arcàdia feliç i, mentrestant, ‘la casa por barrer'”. Rajoy ha remarcat que ha vingut a Catalunya 16 vegades des que és president i ha assegurat que coneix els catalans i es preocupa per ells.

El president del govern central considera que “ningú no té dret a parlar en nom de tot Catalunya i menys un governant que ha decidit ignorar dos de cada tres catalans”, en referència a Artur Mas, a qui també ha acusat de “perdre el temps”. Rajoy ha ressaltat les polítiques econòmiques de Madrid per ajudar Catalunya i ha assenyalat que el que els catalans necessiten “és que algú es dediqui a governar de veritat, atenent les persones”.

Rajoy ha insistit que no permetrà que es qüestioni la unitat i la sobirania nacional i que “Espanya no s’entén sense Catalunya ni Catalunya sense Espanya”. Ha insistit que no vol que ningú hagi d’escollir entre ser espanyol i català i que els catalans són “molts” i els independentistes “molts menys”.

A més, ha reiterat que no ha negociat mai, ni ho farà, sobre la igualtat dels espanyols ni sobre el seu dret a decidir el que és el seu país. Això no impedeix, diu, que segueixi obert al diàleg amb tothom que vulgui parlar amb ell.