Les cues que es produeixen des de fa setmanes als controls de passaports de l’aeroport del Prat han arribat a la primera plana de l’agenda política. Rufián ha demanat a Rajoy que “deixin de fer el ridícul” en els controls policials “com a mínim fins que la futura república catalana prengui el control de l’aeroport si el seu poble ho vol”. El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha argumentat que la nova normativa en matèria de seguretat de la Unió Europea exigeix més controls a les fronteres i això ha generat el col·lapse. Responent a Rufián, ha retret que els Mossos no actuen davant de les aglomeracions al metro els dies que hi ha vaga i ha demanat a Rufián que “s’ocupi de les seves obligacions”.

La situació a l’aeroport del Prat també s’ha tractat en una reunió convocada per a aquest dimecres a les 13.15 h a la Delegació del Govern. Hi han assistit el secretari d’Estat de Seguretat, José Antonio Nieto; el delegat del Govern, Enric Millo; el director general de la Policia, Germán López; el cap superior de la Policia de Catalunya, Sebastián Trapote; el director d’Aena, Javier Marín, i la directora de l’Aeroport de Barcelona-el Prat, Sonia Corrochano.

Per la seva banda, la Generalitat també ha programat una trobada a les 16.30 h sobre les cues a l’aeroport del Prat. En aquest cas, es reuniran els consellers de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, amb el delegat del Govern, Enric Millo; la directora de l’Aeroport, Sonia Corrochano; el segon tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni; l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor, i el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls.

Foc creuat i “paciència”

Ja aquest dimarts, les cues a l’aeroport del Prat van agafar un caire més polític. D’una banda, després de la reunió del Consell Executiu, la portaveu del govern Català, Neus Munté, va qualificar la situació de “boicot” per part de Madrid. Alhora, va acusar l’Ajuntament de Barcelona de mantenir un “silenci còmplice”. El segon tinent d’alcalde, Jaume Collboni, va negar l’acusació i va recordar que des del primer moment van demanar explicacions a l’Estat. Pel que fa al delegat del Govern espanyol, Enric Millo, va demanar “paciència” als passatgers.