El president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat aquest dissabte que ordenarà la constitució del nou Parlament català abans del 20 de gener, “dues setmanes després de Reis”, ha dit, ja que no vol esgotar el termini legal. Ho ha dit Rajoy, ja que, amb l’article 155 encara vigent, és al Govern espanyol qui li correspon signar el decret de convocatòria.

Segons la normativa, la sessió per constituir el nou Parlament s’hauria de celebrar en els 20 dies hàbils posteriors a les eleccions —la data límit en aquest cas seria el 23 de gener—. Tot i així, ha assegurat que no vol esgotar terminis.

Després del 21-D, les diverses formacions polítiques continuen treballant pels suports que han de permetre investir un president. Ciutadans ha posat en dubte aquest dissabte que Carles Puigdemont pugui ser investit president ja que “està fugat” i també apunten que caldrà veure com queden les majories al Parlament si alguns diptuats electes han de renunciar a la seva acta —si són a Brussel·les o a presó—.

El candidat de JxC, Carles Puigdemont, ha demanat al rei Felip VI una rectificació al missatge de Nadal que el monarca farà aquest diumenge. Puigdemont ha assegurat que vol tornar a Catalunya com més aviat millor, però creu que, ara per ara, pot fer més feina des de Brussel·les. El número dos de la llista, Jordi Sànchez, ha refermat el missatge des de la presó, afirmant que “el que estem fent té sentit”.

Qui també ha expressat un missatge des de la presó és el candidat d’ERC, Oriol Junqueras, que a través de Twitter ha dit que “ens posem al servei de la llibertat”. Aquest dissabte ha rebut la visita de la número dos, Marta Rovira, a la presó, on han parlat dels resultats del 21-D i de la situació política.

El també republicà i portaveu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, ha refermat les paraules de Marta Rovira i ha assegurat que la ciutadania ha decidit restituir el govern Puigdemont, amb ell com a president.

Per la seva banda, el candidat del PP, Xavier García Albiol, ha assegurat que Ciutadans “té l’obligació de reivindicar el dret a governar Catalunya com la llista més votada”.