El president de la Generalitat, Quim Torra, ha visitat aquest dissabte els líders independentistes empresonats. Primer ha fet una visita a Carme Forcadell i Dolors Bassa a Alcalá-Meco, i després s’ha desplaçat fins a Soto del Real, on hi ha la resta de polítics independentistes empresonats.

Aquesta és la primera visita del president després del trasllat dels presos a Madrid. Per això en sortir de la presó de Soto del Real, Quim Torra ha volgut donar veu als presos i denunciar les condicions en les quals es va fer aquest trasllat. Unes condicions molt semblants a les que tindran quan siguin traslladats diàriament a totes les seccions del judici. El president ha assegurat que si al llarg del judici, que començarà aquest dimarts, els presos continuen interns, aquests no es podran preparar un judici amb garanties i ha repetit que el judici de l’1-O és “una farsa”.

La visita del president ha estat una mostra de suport als presos. Un gest que es repetirà dimarts. Torra té previst assistir a la primera sessió del judici contra l’1-O, com a públic, conjuntament amb el vicepresident, Pere Aragonès. El govern ja ha anunciat que els consellers aniran assistint de forma regular i escalonada al judici per donar suport als presos.

“Nosaltres no hem trencat el diàleg, l’ha trencat el Govern espanyol”

Preguntat pels mitjans de comunicació, el president Quim Torra també ha parlat sobre el trencament de les negociacions amb l’Estat espanyol. “Estàvem avançant en el diàleg i no entenem què ha passat” ha sentenciat, tot afirmant que ells continuen asseguts a la taula del diàleg. “Nosaltres no hem trencat el diàleg, l’ha trencat el Govern espanyol”.

Quim Torra ha aprofitat el moment per demanar més valentia i coratge al president espanyol, Pedro Sánchez, per tal de poder resoldre el conflicte polític. Torra ha assegurat que el Govern està cargolat a la taula del diàleg i ha insistit en la necessitat de parlar del dret d’autodeterminació. “Necessitem concreció i calendari, nosaltres també assumim riscos”, ha sentenciat.

A més, el president s’ha preguntat en veu alta, a què és degut aquest canvi de posicionament del Govern espanyol. “Potser ha estat l’amenaça de la mobilització de la ultradreta espanyola, potser les diferents ànimes dins el PSOE han influït en aquesta marxa enrere.”