Quim Torra

(ACN) El president de la Generalitat, Quim Torra, ha defensat que l’últim que es poden permetre són unes eleccions perquè ara calen unes institucions fortes després de la sentència del procés. En una entrevista a TV3, el president català ha afegit que es veu amb forces per avançar en l’exercici de l’autodeterminació perquè és el seu mandat.

Preguntat pel malestar que ha generat a ERC que no hagués informat els socis de govern de la proposta que ha presentat avui al Parlament, Torra ha instat partits i entitats a veure-la com una “oportunitat” i ha assegurat que l’havia comentat “infinitat de vegades”. “Tothom sap què penso”, ha reblat per després afegir que el seu deure com a president de la Generalitat és fer una proposta.

Per Torra la sentència suposa un “punt d’inflexió” i és el moment de fer propostes i prendre decisions. En aquest context ha emmarcat la proposta que ha fet al Parlament aquest dijous d’exercir el dret a l’autodeterminació i “validar” la independència aquesta legislatura. Segons el president català, exposar públicament què pensa cadascú és la manera d'”enriquir” el debat.

Però preguntat sobre la manera com es pot exercir l’autodeterminació, Torra no ha volgut entrar a parlar dels instruments i ha destacat que l’important és el “concepte”, que “el poble de Catalunya està disposat a seguir avançant en el dret a l’autodeterminació”. “La gent està cridant ‘Ho tornarem a fer’ a les places i als carrers, és el punt en què estem. Quan diem que persistim, és per tornar a exercir el dret a l’autodeterminació”, ha afegit.

Felip VI respon que li passa la carta a Sánchez

Torra ha explicat que no s’ha posat en contacte amb el president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, després de la sentència i que no ha rebut resposta de la petició pública que li va fer de reunió. Pel que fa a la trobada que també ha demanat a Felip VI, ha explicat que el monarca sí que li ha respost dient que tramet la carta a Sánchez.