El president de la Generalitat, Quim Torra, ha afirmat aquest dijous que “farem tot el que estigui en les nostres mans per evitar el tancament de Nissan al desembre”. Torra ha comparegut des del Palau de la Generalitat acompanyat dels responsables d’Economia, Empresa i Treball. Considera que la decisió “no és definitiva” i ha anunciat que aquest dijous a la tarda es reuniran amb el Comitè d’Empresa de Nissan i després amb els sindicats i les patronals.

Segons el conseller d’Economia, Pere Aragonès, “l’empresa no pot marxar sense més i cal que assumeixin la seva responsabilitat”. Assegura que “cal trobar sortides” i es referma en què el Govern català “ha fet tot i més” per convèncer la companyia que es quedi a Catalunya. “Els costos de tancar la planta poden tenir un paper important per reconsiderar la situació”, ha afirmat.

Es crea de forma una oficina tècnica per coordinar la crisi

Aragonès ha anunciat que es posarà en marxa una oficina tècnica per coordinar aquesta situació amb experts dels diversos departaments de la Generalitat implicats. El responsable d’Economia diu que “buscaran recursos on faci falta per aconseguir que el país continuï sent un país industrial”.

El conseller de Treball, Chakir el Homrani, també n’ha valorat el tancament i ha defensat que la planta catalana “és viable” i que “no hi ha raons existents per tancar-la”. Homrani ha demanat un canvi en la legislació vigent —com ja s’havia demanat en ocasions anteriors— perquè la marxa d’una multinacional d’un país tingui “conseqüències econòmiques per a l’empresa”.

Nissan ha rebut 25 M € en subvencions de la Generalitat

La consellera d’Empresa, Àngels Chacón, ha afirmat que la companyia ha rebut 25 milions d’euros en subvencions durant els últims anys. Les ajudes, diu, es condicionen per fer inversió i crear llocs de feina. Chacón ha explicat que són “recuperables si es demostra que no ho han invertit en aquest sentit”.

Després de l’anunci oficial de la companyia automobilística, els treballadors de Nissan han sortit al carrer per protestar en contra de la decisió que deixarà a l’atur 3.000 persones de les plantes catalanes, i afectarà prop de 30.000 treballadors indirectes.