(ACN) El president de la Generalitat, Quim Torra, ha aprofitat la diada de Sant Jordi per tornar a demanar la implicació de la comunitat internacional i d’Europa per resoldre el conflicte per la via democràtica. En el seu primer discurs com a president amb motiu d’aquesta diada, Torra s’ha dirigit en anglès per defensar que la democràcia “no pot tolerar que la veu de la gent sigui silenciada amb violència”. Ha afegit que “la resolució d’un problema polític és una oportunitat per a la democràcia arreu del món”. Amb un ram de roses grogues darrere seu, el president de la Generalitat ha reclamat la llibertat de “presos i exiliats” i ha finalitzat el discurs amb una crida a renovar “amb més força encara” la lluita “pel retorn i la victòria de la llibertat”.

Torra ha aprofitat el ressò de la diada de Sant Jordi per fer una crida de nou a l’exterior pels “moments difícils” que viuen els catalans. El president de la Generalitat ha pronunciat en anglès la part més política del discurs institucional i ha recordat que alguns dels membres del govern anterior són a la presó o a “l’exili” per la “repressió” de l’Estat.

“Demanem una vegada més la implicació d’Europa i de la comunitat internacional per resoldre aquest conflicte democràticament. Els judicis polítics no es poden tolerar. Una democràcia no pot tolerar que se silenciï la veu de la gent amb violència i amenaces“, ha dit Quim Torra en el seu discurs institucional amb motiu de la diada de Sant Jordi. Precisament enguany el discurs de Torra s’ha pronunciat hores abans que comencés la sessió del judici del procés.

El president català ha fet un paral·lelisme entre Sant Jordi i la situació de Catalunya i ha assegurat que el “cavaller valent i generós encarna l’esperit d’un poble que s’ha batut ja amb molts dracs i que mai no s’ha deixat vèncer”.

Quim Torra a Sant Jordi

Sant Jordi, reivindicació de la llengua

Quim Torra ha definit la diada de Sant Jordi com un “clam a favor de la riquesa i la diversitat cultural, de l’expressió lliure, de la literatura, de l’amor i de la solidaritat”. “Una expressió de civisme de primera categoria”, segons ha afegit. El president de la Generalitat també ha volgut destacar una jornada “de reivindicació de la llengua” i ha recordat que el català ha estat perseguit i prohibit al llarg dels segles, i ha alertat que encara avui la llengua catalana té “adversaris, lleis i institucions que la voldrien fer desaparèixer”.

Els dos símbols de la diada de Sant Jordi, la rosa i el llibre, són per Torra “la síntesi d’una manera d’entendre els valors de la vida i la comunitat que defineixen els catalans”. “L’estimació, la bellesa, la vida que floreix, per una banda, i el relat, la llengua i la paraula que comunica, per una altra. Rosa i llibre com a definició d’un poble que ha viscut, com tots els pobles de la terra, moments de plenitud i moments de dificultat”, ha afegit.