El candidat Quim Torra no ha aconseguit els suports necessaris per ser investit aquest dissabte. En la votació, però, s’ha fet palès que hi ha líders polítics empresonats i fora de Catalunya. Els diputats d’ERC que han substituït Carme Forcadell, Dolors Bassa, Meritxell Serret i Marta Rovira han votat vestint una camiseta groga amb el seu nom. Quan també s’ha fet notar l’excepcionalitat de la votació ha estat quan Elsa Artadi (JxC) i Sergi Sabrià (ERC) han exercit la delegació de vot de Puigdemont, Sànchez, Turull, Rull, Junqueras, Comín i Romeva.

txell serret parlament camiseta

En el discurs d’investidura, Torra ha recordat els polítics empresonats i els que es troben fora de Catalunya. Torra ha promès lleialtat al mandat sorgit de l’1-O i, sobretot, ha insistit que ell i els membres del nou govern treballaran perquè Catalunya sigui un estat independent en forma de república. En el torn de rèplica, Torra ha defensat, mirant la CUP, que “aquest govern no farà autonomisme”, una frase de la qual Carles Riera ha assegurat que pren nota.

“Persistirem, insistirem i l’investirem”, com a reivindicació a Puigdemont

Quim Torra ha defensat que “s’han atropellat els drets” dels diputats empresonats i fora de Catalunya i ha volgut recordar els quatre intents fallits d’investidura. El candidat ha reivindicat Puigdemont com a president i ha assegurat que ha de ser “qui faci [el discurs d’investidura] al més aviat possible”. De fet, ha deixat clar en tot moment que es proposa per ser candidat d’un govern excepcional i provisional perquè, ha dit, “persistirem, insistirem i l’investirem”, en referència a Puigdemont, qui el va designar dijous passat.


Quim Torra ha defensat que si es converteix en el 131è president de la Generalitat, ell i el govern que designi assumiran “tota la responsabilitat que es derivi dels nostres actes”. Puigdemont, que ha seguit el discurs del candidat de JxC a la presidència des de Berlín, l’ha qualificat de “brillant i immillorable”.

Oferta de diàleg a Rajoy i Juncker i paraules per a Felip VI

Quim Torra també ha aprofitat per allargar la mà al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, a qui ha instat a dialogar i a reunir-se. A Jucker, Torra també li ha retret el silenci de les institucions europees després de l’1-O. Torra també ha tingut paraules per al rei Felip VI, a qui ha etzibat un “així, no”, emulant la resposta de Puigdemont al monarca després del seu discurs posterior al referèndum. Torra ha recordat a Felip VI que “hi ha presos polítics i catalans investigats” per defensar l’alliberament dels líders sobiranistes.

Participació ciutadana per engegar un procés constituent

Torra ha defensat que “farem república” i que els ciutadans seran “actors polítics i no súbdits” en el nou procés constituent que pretén engegar amb el nou govern. Torra proposa restaurar les institucions i fer “front comú contra el 155”, com ja va anunciar Puigdemont, apostar per polítiques de progrés i de prosperitat econòmica i “internacionalitzar el cas català”. Durant el discurs de Torra, les paraules que més s’han repetit han estat “Catalunya”, “país”, “govern” i “república”.

Crítiques de Cs, PSC, CCP i PP pel compàs d’espera de la CUP

La presidenta del Grup Municipal de Cs, Inés Arrimadas, ha recriminat a Torra que els vulgui “eliminar del debat” sobre Catalunya i que “s’oblidi de més de la meitat dels catalans” i l’ha titllat de venir al Parlament per “dirigir un CDR”. Arrimadas, que ha assegurat que “l’independentisme ha perdut avui una gran oportunitat”, ha instat Torra a fer “diàleg entre els catalans i a recosir ferides”. En aquest sentit el líder del PP al Parlament, Xavier García Albiol, ha titllat el discurs de Torra d’incendiari perquè, ha dit “ha buscat la provocació constant”. Albiol ha dit que el canvi de candidat, de Puigdemont a Torra, suposa passar “d’un president independentista a un president antiespanyol”.

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha criticat l’oferta de diàleg de Torra, perquè, ha dit, “no n’hi ha prou d’oferir diàleg”. Iceta, que s’ha alineat amb Cs davant la defensa que el discurs de Torra ha estat només per a una part dels catalans, també ha expressat que els socialistes no volen que s’aixequi el 155 si això suposa que la Generalitat estigui dirigida des de Berlín. El líder dels comuns, Xavier Domènech, ha assegurat que el govern proposat per Quim Torra és dèbil i que “no és el govern que necessita el país” perquè “és un govern caducat abans que neixi”.

Des d’ERC, el president del grup, Sergi Sabrià, ha fet una crida al vot favorable de la CUP —i també amb una mirada cap als comuns—, ja que, ha dit “els que vam defensar l’1-O hem de ser tots junts, perquè, els que no hi són deixen sols els ciutadans contra un estat autoritari”. Des de la CUP, Carles Riera, ja ha anunciat que el seu parer sobre la investidura el decidiran aquest diumenge en assemblea, però ha anunciat que la formació “està disposada a assumir responsabilitat institucional en cas de ruptura amb l’Estat i en cas d’obediència estricta del mandat de l’1-O” i ha afegit que “si s’entra en un cicle autonòmic, la CUP no hi podrà col·laborar”.