mesa electoral

Els col·legis electorals han obert a les 9 h del matí, amb la majoria de meses electorals constituïdes per a les eleccions del 14-F, amb els membres designats o els seus suplents. Tot i això, la Junta Electoral també ha autoritzat que els suplents de meses constituïdes puguin moure’s i ser vocals o membres d’una altra mesa, de manera que la constitució de les meses sembla que ha d’estar garantida arreu de Catalunya. Les últimes dades amb les quals treballava la Generalitat eren que més del 99 % de les meses podrien constituir-se de forma correcta.

Com es constitueix una mesa electoral?

Segons els criteris publicats per la JEC, si el president de la mesa electoral no assisteix aquest diumenge al col·legi electoral haurà de ser substituït en primer terme pels suplents i, en cas necessari, pels vocals.

Si amb els suplents no és possible acabar de constituir la mesa, la Junta Electoral de Zona designarà les persones que han de constituir la mesa electoral. Pot ser que es designi un dels primers votants que es trobin al local a primera hora. Tot i això es valoraran les excuses que l’elector pugui al·legar i es tindran en compte l’edat i altres circumstàncies que suposin un risc per a la seva salut.

La JEC també ha autoritzat l’opció de cobrir vacants amb suplents d’altres meses electorals que sí s’hagin constituït, tant del mateix col·legi electoral com un de pròxim.

On votar si no s’ha constituït la meva mesa?

Tots els votants censats i assignats a una mesa electoral hauran de votar a la seva mesa i no ho poden fer en cap altra. Per tant, es recomana que els suplents que hagin d’anar a formar part d’una altra mesa, votin a primera hora, abans de canviar de mesa o punt de votació per ser membre de mesa.

S’aplica el mateix als votants assignats a la mesa que no s’hagi constituït. Si a les 10 h del matí d’aquest 14-F no s’ha constituït la teva mesa, la Junta Electoral de Zona convocarà una segona votació el 16-F i no es podrà votar a la mesa del costat ni en cap altre col·legi electoral proper.