Ja tenim els resultats de les eleccions 2023, que ha donat la victòria a Xavier Trias, però són encara provisionals.

Els resultats definitius no els coneixerem fins d’aquí a uns dies. I amb uns resultats tan ajustats al segon i tercer lloc, l’escrutini final podria implicar algun canvi significatiu. Al PSC i a Barcelona en Comú els separen només 141 vots. Però, en canvi, Jaume Collboni ha obtingut 10 regidors i Ada Colau, 9.

El cinquè dia després de les eleccions, és a dir, divendres, començarà el que es coneix com escrutini general. La LOREG recull que les Juntes Electorals de Zona es troben exactament a les 10 h i revisen les actes d’escrutini que els han arribat des del jutjat. Són els resultats que la nit de diumenge han fet arribar els presidents de mesa al jutjat de primera instància.

En aquest recompte es comprova que no hi hagi actes duplicades o que el nombre de votants de les meses no excedeixi el del cens. En aquest cas, els vots no es comptabilitzarien. També es verifica que els vots considerats com a nuls ho siguin efectivament. Els resultats s’eleven a la Junta Electoral Central, que els remet al govern perquè publiqui els resultats al BOE en un termini de 40 dies que compten des de la proclamació dels candidats electes. Això ens situa a principis de juliol, que és quan podrem tenir els resultats definitius. El Butlletí, segons recull la Llei Electoral (LOREG), fa públics els resultats generals i per circumscripcions.

Gràcia va ser finalment per a ERC l’any 2019: vuit vots de diferència

A les eleccions de l’any 2019 els resultats provisionals de la nit van donar la victòria a BComú a Gràcia només per 40 vots. Així va sortir publicat també al btvnotícies. Ara bé, els resultats definitius que va publicar l’Ajuntament de Barcelona a través del web del Departament d’Estadística setmanes després van donar finalment la victòria del districte a ERC per una diferència encara menor: vuit vots. Un canvi que va passar desapercebut en part perquè no va significar cap alteració de l’orla municipal.

El PP va guanyar un regidor el juliol del 2011

Els partits poden interposar un recurs davant les decisions de la Junta Electoral. El tribunal competent per resoldre els casos en les eleccions locals és el Tribunal Superior de Justícia. En trobem un exemple l’any 2011, quan el PP va presentar un recurs electoral perquè es donessin per vàlides unes paperetes que s’havien considerat nul·les. El TSJC va fallar a favor dels populars, però posteriorment va rectificar i finalment va ser el Tribunal Constitucional el que va dictaminar a favor del PP, que va obtenir un regidor més en detriment de CiU, que el va perdre.

Això va fer endarrerir la investidura de Xavier Trias fins a l’1 de juliol, ja que la llei marca que si no hi ha recursos contra la proclamació, la constitució dels ajuntaments es fa 20 dies després de les eleccions; si n’hi ha, com és el cas de l’any 2011, es farà 40 dies després.

Quan és la constitució dels ajuntaments el 2023 després de les eleccions municipals del 28-M?
En funció de si s’hi interposen recursos o no, el ple d’investidura se celebrarà o a mitjans de juny o a principis de juliol