Carles Puigdemont; el president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del grup de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, presentaran aquest dilluns un nou moviment polític. Els tres implicats ho van anunciar aquest dissabte, abans de la manifestació independentista, en una reunió amb la majoria de membres de la candidatura de Junts per Catalunya. Puigdemont va ser present a la reunió a través de videoconferència i Sànchez, amb una carta escrita des de la presó.

Durant la reunió, els tres líders polítics van posar en relleu la necessitat d’aconseguir la unitat del moviment sobiranista, mitjançant un grup transversal que aglutini un gran espectre de gent amb l’objectiu clar de “construir la república”. Precisament, Junts per Catalunya va néixer amb una idea molt semblant, però ara els seus dirigents creuen que s’ha d’anar més enllà. El que encara no s’ha debatut és quina forma ha de prendre i com ha de funcionar aquest nou moviment. Encara es desconeix si s’ha d’acabar convertint en un partit polític. Està previst que els pròxims mesos se celebri una convenció per tal de definir-ho. 

La presentació d’aquest moviment serà aquest dilluns, a les 19 h, a l’Ateneu Barcelonès, on es llegirà el manifest inaugural. L’acte ha estat anunciat a Facebook, sota el nom de Crida Nacional per la República.

Tota aquesta informació arriba just una setmana abans que se celebri el congrés del PDeCAT per tal de redefinir-se. Aquesta setmana es va saber que el partit havia registrat el nom de Junts per Catalunya com a marca municipal per a les eleccions de maig. La direcció, liderada per Marta Pascal, aposta per sumar amb Junts per Catalunya. En canvi, el sector crític del partit vol que aquesta confluència es faci a través d’un òrgan de coordinació presidit per Carles Puigdemont.