ACN/Redacció – Carles Puigdemont ha reprès aquest dissabte les seves activitats polítiques a Brussel·les amb una reunió amb el president Quim Torra, una delegació de consellers de l’actual govern, la delegada Meritxell Serret i els exconsellers a l’estranger Toni Comín, Lluís Puig i Clara Ponsatí. La trobada s’ha fet a la delegació del govern davant de la Unió Europea, on Puigdemont ha pogut entrar per primera vegada des que va marxar de Catalunya a finals d’octubre passat. Per part del Govern, han participat a la reunió, a més de Torra, la consellera de Cultura, Laura Borràs, el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, i la consellera d’Empresa, Àngels Chacón. Una delegació d’una vintena de diputats de JxC també són a Brussel·les per participar a la tarda en un acte de rebuda a l’expresident i en suport dels presos a la Casa de la República.

Posteriorment a la reunió, el president Torra i Puigdemont, han fet una roda de premsa conjunta a la Delegació de la Generalitat a Brussel·les. A la trobada, Carles Puigdemont, ha advertit al president espanyol Pedro Sánchez que ha de fer “els deures” amb Catalunya i ha avisat que “el període de gràcia s’acaba”. Puigdemont ha dit que és “lògic i de sentit comú” que els partits independentistes que van donar suport a la investidura de Sánchez li demanin que “posi fets sobre la taula”. I li ha recordat que té “una gran responsabilitat” i que “no seria just ni correcte que la deixés passar”.

En la mateixa línia, el president Quim Torra ha dit que el dret a l’autodeterminació de Catalunya “és el tema d’aquesta legislatura, i no pot ser cap altre”. Tots dos polítics han destacat que el retorn de Puigdemont a Brussel·les és una “victòria” però han indicat que ara continuaran treballant per un “retorn a la veritable normalitat” en què “no hi hagi presos polítics” ni “exiliats” i “s’acabi la repressió”.

Festa de benvinguda a Waterloo

Carles Puigdemont ha assegurat aquest dissabte en un acte pel seu retorn a Bèlgica que “hi ha camí” per aconseguir la república catalana. En un discurs des del balcó de la Casa de la República, a Waterloo, Puigdemont ha dit que “no és qüestió de com de llarg, curt, fàcil o complex és el camí, sinó que hi ha camí, i té un final bo”.

L’expresident ha reclamat la llibertat immediata dels presos polítics. “La llibertat que anhelem, per a la qual lluitem, comença per exigir la llibertat dels companys empresonats, és un deure inexcusable”, ha assegurat. Segons Puigdemont, els nou “presos polítics” no han de passar “ni un sol minut més a les presons”.

Puigdemont ha arribat a la seva residència a Waterloo, Bèlgica, a quarts de quatre de la tarda, poc abans de l’inici d’un acte per celebrar el seu retorn que s’ha centrat, sobretot, en el record als presos i els “exiliats”. Representants de l’ANC, Òmnium, la Plataforma per la Llengua, el raper Valtonyc, el Casal Català de Brussel·les, l’advocat Ben Emmerson o la filla de Joaquim Forn, Anna Forn, que ha parlat en nom de l’Associació pels Drets Civils, han participat a l’acte.”Estem al costat correcte de la història”, ha dit Puigdemont, assenyalant que cal treballar perquè “cap generació futura hagi de pagar els terribles costos de la conquesta de la llibertat”.

“No sabem quant de temps ens prendrà, jo no sabia què passaria quan tornava de Finlàndia”, ha admès Puigdemont, recordant la seva detenció. “Però tenia esperança que aquell viatge acabaria bé, i després d’aquest parèntesi obligat, ara reprendrem el fil roig que ens ha portat fins aquí”, ha explicat. Puigdemont ha volgut agrair als diversos centenars de persones que han anat a rebre’l a Waterloo que hagin “desafiat sol, distància, vagues i vacances” per acompanyar-los. “Avui és un dia simbòlicament important, però carregat, també, de sentiments contraposats”, ha dit Puigdemont, recordant els presos.