El títol de la demanda presentada a l’ONU és prou eloqüent: “Puigdemont versus Spain”. L’advocat Ben Emmerson, que encapçala l’equip que porta el cas de Carles Puigdemont, ha explicat des de Brussel·les que l’objectiu és que el Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides aclareixi si a Espanya “s’han vulnerat drets humans de forma continuada“.
En la demanda, el líder de JxC reivindica que té “dret a presentar-se a les eleccions“, “dret a la llibertat d’associació amb altres polítics secessionistes i partits que persegueixen l’objectiu comú de la independència”, i també “dret a la llibertat d’expressió pacífica en suport de la causa independentista“. I acusa “el regne d’Espanya d’haver vulnerat de forma continuada aquests drets”.
Segons l’advocat de Puigdemont, l’organisme de l’ONU s’haurà de pronunciar en un mes sobre l’admissió a tràmit de la demanda i després emetrà un dictamen que serà vinculant, apunta Emmerson, per a l’estat espanyol, que haurà de demostrar si les mesures que ha pres eren “proporcionades” i necessàries.
Una demanda cada mes
Emmerson ha anunciat que presentarà “cada mes” una denúncia en diversos organismes internacionals, fins que el Govern espanyol s’avingui a asseure’s a parlar i trobar una sortida negociada a la crisi amb Catalunya. Una de les condicions prèvies és que s’alliberin els quatre líders sobiranistes en presó preventiva: Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.