El president de la Generalitat ha respost el requeriment del Govern espanyol sobre si ha declarat la independència de Catalunya. Aquest dilluns, a les 10 h, acabava el termini que l’executiu de Rajoy va donar-li perquè aclarís si havia formalitzat la DUI. En la carta, Puigdemont evita una resposta binària i afirma que “la intenció del govern és buscar amb tota la intensitat el diàleg”. Per això, insta Rajoy a concretar una reunió com abans millor per explorar els primers acords abans que la situació “es deteriori més”.

El president també sol·licita que “es reverteixi la repressió contra el poble i el govern de Catalunya”. Recorda que aquest mateix dilluns estan citats a declarar a l’Audiència Nacional els presidents de l’ANC i Òmnium i el major dels Mossos d’Esquadra per un presumpte delicte de sedició.

Puigdemont apunta que amb aquesta carta confia contribuir a trobar una solució política a la situació, que és la que demana “la majoria de la societat i la que s’espera a Europa, que no entén una altra manera de resoldre els conflictes que no sigui amb diàleg, negociació i acord”.

La carta inclou, també, una sèrie de documents annexos, com ara el discurs de Puigdemont del 10 d’octubre al Parlament, els resultats del referèndum, i diversos informes d’organismes internacionals, com Human Rights Watch i l’observatori de Drets Humans de Nacions Unides. El que no inclou és la declaració d’independència signada per Junts pel Sí i la CUP el mateix dia 10, després del ple.

Ara la incògnita és saber si el Govern espanyol aplicarà l’article 155 de la Constitució o no. Diversos mitjans apunten que la resposta de Puigdemont no aturarà les intencions del l’executiu de tirar-lo endavant. En tot cas, no es preveu cap moviment fins a finals de setmana. El següent termini fixat per Rajoy, perquè Puigdemont rectifiqui i compleixi les obligacions i la legalitat, és aquest dijous, també a les 10 h.