És la tercera vegada que els diputats de Junts per Catalunya es reuneixen amb Carles Puigdemont a Brussel·les. Alguns dels seus col·laboradors més estrets hi viatgen més sovint, però el líder de JxC vol que, com a grup parlamentari, hi facin una reunió mensual.

Sobre la taula, el grup té dues grans qüestions: la investidura, que continua bloquejada gairebé tres mesos després de les eleccions, i el futur a mitjà termini de Junts per Catalunya. Aquesta setmana ha transcendit que diputats independents de la candidatura estan ultimant constituir-se com una associació pròpia, desvinculada del PDeCAT, segons va informar Efe. Tot i això, dilluns la coordinadora general del Partit Demòcrata, Marta Pascal, va deixar clar que la marca de Junts per Catalunya està registrada formalment com una coalició entre Convergència i el PDeCAT: “En la iniciativa de JxC hi ha el PDeCAT. No podrà existir sense el PDeCAT“, va advertir.

Un candidat alternatiu a Sànchez

Però més urgent que el debat intern és aclarir què fan amb la investidura. Per segona vegada, Roger Torrent va haver d’ajornar el ple al Parlament per la impossibilitat que Jordi Sànchez hi pogués assistir. Tant la defensa del candidat com JxC i el mateix Parlament tenen obertes vies judicials per recórrer contra la decisió del jutge Llarena, que va denegar la llibertat a Sànchez. Però els recursos podrien trigar encara un temps a resoldre’s.

Per això, Carles Puigdemont ha de decidir si manté el pols i espera al que digui el Suprem, o bé opta per designar un altre candidat, un pla C, que pugui assistir al ple i sotmetre’s a una investidura efectiva, com li demana Esquerra.

Puigdemont viatjarà a Suïssa diumenge

Carles Puigdemont tancarà la setmana a Ginebra. Segons ha avançat en una entrevista a la televisió pública suïssa, té previst participar diumenge al Festival Internacional de Cinema i Fòrum sobre els Drets Humans. Serà la segona vegada que surt de Bèlgica des que s’hi va instal·lar a final d’octubre. Al gener, Puigdemont va viatjar a Dinamarca on va donar una conferència.

La fiscalia va demanar que es reactivés l’euroordre de detenció contra ell, però el Suprem ho va rebutjar. El jutge va argumentar que Puigdemont buscava ser detingut per justificar que si no assistia al ple d’investidura era per una decisió imposada.