S'havia especulat que Felip Puig rebatria amb imatges algunes de les acusacions que s'han llançat sobre els Mossos d'Esquadra. Finalment, però, no les ha mostrat. Avui, per primera vegada, el conseller d'Interior ha admès alguns errors en la planificació de l'operatiu. Per exemple, que el dispositiu es va quedar curt en camions de neteja. Segons Puig, l'Ajuntament n'havia previst cinc, i se'n van acabar necessitant 35, cosa que va alentir tota l'operació. Un altre factor que no es va tenir en compte, ha dit, va ser la resposta violenta d'alguns dels acampats. FELIP PUIG, conseller d'Interior "No vam valorar prou bé que elements radicals s'aprofitarien del moviment de protesta. Hem après la lliçó." El conseller ha demanat disculpes als ferits, alguns d'ells, manifestants de bona fe, i ha lamentat la contundència de les imatges, i sobretot, el perjudici causat a la imatge dels Mossos. En aquest sentit, ha estat molt crític amb els mitjans, i alguns dels missatges difosos per les xarxes socials. Amb tot, ha remarcat, la intervenció, malgrat els errors de càlcul, va assolir els objectius marcats. Segons Felip Puig, una altra de les conclusions que extreu del 27 de maig és que cal revisar els protocols de coordinació amb la Guàrdia Urbana. La primera decisió, que a partir d'ara hi hagi un únic comandament en les futures operacions conjuntes.

Felip Puig ha comparegut a la comissió de control del Parlament de Catalunya, per explicar i valorar l’actuació dels Mossos d’Esquadra a la plaça de Catalunya del passat 27 de maig.  El conseller ha explicat que fins el dia 19 l’acampada va ser tolerada,  tot i que infringia els articles 58 i 60 de l’ordenança de convivència de Barcelona, però que no es va actuar perquè no hi havia risc per a la seguretat ciutadana ni l’ordre públic.

Segons Puig, el risc apareix quan es preveu la presència de més de 50.000 persones a Canaletes per celebrar la possible victòria del Barça. El conseller es reuneix amb Jordi Hereu i Assumpta Escarp i pacta que l’operatiu sigui per retirar objectes perillosos de cara a dissabte. “Dijous parlo amb l’Alcalde i compartim la necessitat d’intervenir: l’Alcalde vol garantir la salubritat pública i jo la seguretat davant les celebracions de dissabte”, ha dit Puig.

Crònica de la intervenció

Dijous a la tarda es programa la intervenció per divendres entre les set del matí i dos-quarts de deu. El conseller manté que no era un desallotjament ni es va voler actuar amb nocturnitat. Puig diu que les primeres agressions i insults es van produir a dos-quarts de vuit del matí, i tres hores després els efectius de la Brigada Mòbil dels Mossos es van veure obligats a intervenir i a fer el primer desallotjament. El conseller manté que es van produir tres hores i mitja de diàleg, però que els concentrats van passar de la resistència passiva a la obstrucció i finalment a l’agressió. “La policia no va fer el primer pas. La policia no va buscar la confrontació”, ha afirmat el conseller.

Puig ha dit que el mateix dia de l’operació van aparèixer els interlocutors a la plaça i s’ha mostrat convençut que no hi hauria hagut diàleg sense la intervenció. “Algú podrà dir que l’acampada madurava i que no calia. El conseller que els parla té la responsabilitat, i jo no podia obviar el risc de tenir allà material perillós”.

“Mai he estat partidari de la violència”

El conseller Puig ha acabat la seva exposició dient que es va aconseguir l’objectiu de retirar el material perillós, tot i que lamenta la violència: “Mai he estat partidari de la violència, ni personalment”. Felip Puig ha lamentat els ferits i el dany a la imatge dels mossos, tot i que ha criticat amb duresa el relat dels fets. El conseller ha dit que s’han difòs  mentides a través de les xarxes socials i els mitjans de comunicació.

Puig ha dit que de cara a properes actuacions, estudia difondre imatges més acurades de les operacions de la policia catalana, i ha acabat amb un seguit de reflexions sobre el model d’ordre públic del país. Ha dit que en un estat democràtic no es pot admetre la presumpció de culpabilitat de la policia i que quan les forces de seguretat indiquen a la ciutadania que s’ha de fer alguna cosa, “la gent ha de fer cas”, ha conclòs.