Les negociacions entre el PSOE i Esquerra Republicana per a la investidura de Pedro Sánchez s’han traslladat a Barcelona. La tercera trobada entre socialistes i republicans s’ha celebrat a la seu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, a la Zona Franca, i ha servit per acostar posicions entre les dues formacions. En un comunicat conjunt, els partits han celebrat el “clima de cordialitat” de la reunió i defensen el “respecte i reconeixement institucional” entre La Moncloa i la Generalitat. El PSOE i ERC també afirmen que s’han produït “avenços” per aconseguir els instruments necessaris que permetin “canalitzar el conflicte polític sobre el futur de Catalunya”.

La nova reunió formal entre els dos partits ha durat dues hores i 30 minuts i ha estat envoltada de discreció. L’escenari de la trobada, la seu de l’AMB, no s’ha fet públic fins que els equips negociadors no s’han assegut a la taula per reprendre les negociacions, que van començar després de les eleccions generals del 10 de novembre.

El punt de trobada no ha estat pas casual. L’Àrea Metroplitana, presidida per Ada Colau, està formada per un govern a quatre: comuns, el PSC, Esquerra i Junts per Catalunya. I és que en paral·lel a les negociacions per a la investidura, continuen les trobades per aprovar els pressupostos de l’Ajuntament i la Generalitat.

“Queda molt mes”

La vicepresidenta del Govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, ha explicat que l’objectiu és aconseguir la investidura de Sánchez al més aviat possible, però no apressa Esquerra per tancar un acord. “Ningú està en cap operació ni de retard ni de pressa. Queda molt mes i l’important és trobar un acord raonable”, ha dit la socialista.

Per la seva banda, des de la Generalitat demanen recuperar el contacte directe entre el president del Govern espanyol en funcions i el de la Generalitat, Quim Torra. “Si hi ha aquest respecte i reconeixement institucionals, demanem que es tornin les trucades pendents“, ha afirmat la portaveu de l’executiu català, Meritxell Budó, en referència a les trucades de Torra que no van rebre resposta per part de Sánchez.

JxC retira la moció sobre autodeterminació com a gest

Junts per Catalunya no participa en les reunions amb el PSOE. Però avui ha fet un gest a tenir en compte. Per no interferir en les negociacions, la formació independentista ha retirat la moció sobre autodeterminació prevista per al ple del Parlament d’aquesta setmana. El portaveu adjunt del partit a la cambra catalana, Eduard Pujol, creu que debatre aquesta moció pot “generar complexitat” en l’estat actual de les negociacions entre els socialistes i ERC.

Per ara, els equips negociadors no han fixat una altra data per tornar-se a reunir. El rellotge per a unes noves eleccions no començarà a córrer fins que un candidat, probablement Sánchez, es presenti a la investidura.