Sant Martí, Horta-Guinardó, Gràcia i Sants-Montjuïc diran avui "no" al pressupost de 2015. Amb una abstenció, igual que va fer a l'Ajuntament, el PSC hauria facilitat que, com a mínim a Gràcia, els comptes es poguessin aprovar. Però amb les negociacions encara vives i sense acord tancat, els socialistes optaran avui pel "no" al costat de PP i Iniciativa, mentre que Esquerra s'abstindrà allà on té representació. Pel que fa a la resta de districtes, el vot del PSC també serà clau per decantar les majories a l'Eixample i les Corts, que faran plens aquesta setmana. A Nou Barris, Sant Andreu i Ciutat Vella, que els faran properament, CiU hi està en minoria, i una hipotètica abstenció dels socialistes tampoc no seria suficient per poder aprovar el pressupost. El govern només pot donar per fet el "sí" als comptes a Sarrià - Sant Gervasi, l'únic lloc on CiU té majoria absoluta. Malgrat que en la majoria dels districtes no s'acabi aprovant el pressupost, el tràmit no deixa de ser simbòlic, perquè la votació definitiva i l'última paraula la tindrà el Ple de l'Ajuntament el 19 de desembre.

Les converses sobre els pressupostos es van iniciar a l’octubre i, abans d’arribar al plenari municipal el 19 de desembre, aquesta setmana és el torn dels 10 districtes de la ciutat. Des d’aquest dimarts i fins a la setmana vinent els consells de districte donen el vistiplau als comptes, una decisió que no és vinculant però que té significat polític.

Els districtes de Sant Martí, Horta-Guinardó, Gràcia i Sants-Montjuïc han votat “no” al pressupost de 2015. La direcció del vot ha estat la mateixa a tots els consells plenaris: Esquerra s’ha abstingut, PSC, ICV-EUiA i el PP han optat pel “no” i CiU ha fet un vot favorable als comptes de l’any vinent. La intenció dels socialistes, diuen, és facilitar el debat en la negociació d’aquests pressupostos, que encara està en marxa.

DISTRICTE CiU PSC PP ICV-EUiA PP
Ciutat Vella 5 5 3 3 1
Eixample 10 5 4 3 1
Sants 6 6 3 3 1
Sarrià 7 3 4 1 0
Gràcia 11 2 5 1 0
Horta-Guinardó 7 4 2 3 1
Nou Barris 5 7 4 2 1
Sant Andreu 4 8 5 2 0
Sant Martí 5 7 4 2 1
Nou Barris 6 7 4 3 1

 

En tot cas, si el PSC s’hagués abstingut tal com va fer en l’aprovació inicial juntament amb Esquerra, dels quatre districtes on s’han votat els comptes aquest dimarts només haurien tirat endavant a Gràcia. En els altres casos, les abstencions i els vots contraris d’ICV-EUiA i el PP no n’haurien permès l’aprovació.

Pel que fa als altres districtes, si la votació segueix el mateix patró els comptes tampoc no s’aprovaran. El PSC és clau per decantar les majories a l’Eixample i les Corts, que faran plens aquesta setmana. A Nou Barris, Sant Andreu i Ciutat Vella, que els faran properament, CiU hi està en minoria, i una hipotètica abstenció dels socialistes tampoc no seria suficient per poder aprovar el pressupost. Només hi ha un districte on és segur que s’aprovaran els comptes, Sarrià – Sant Gervasi, l’únic on CiU té majoria absoluta.

Pel que fa al Consell de Ciutat, el màxim òrgan de participació de Barcelona, ha aprovat aquest dimarts un dictamen per demanar als partits que arribin a un acord per dotar la ciutat de pressupost l’any que ve. En l’anàlisi que han fet dels comptes, el consell posa l’èmfasi a reforçar les partides socials i les destinades a l’ocupació i insisteix a no incrementar el preu del transport públic i estudiar noves bonificacions.