La reforma de la ronda de Sant Antoni entre els carrers del Comte d’Urgell i de Floridablanca ha tornat a enfrontar en públic els dos socis de govern a Barcelona amb posicions enrocades. En un debat a la Comissió d’Urbanisme, el PSC s’ha sumat a la resta de l’oposició i, a instàncies del PP, han reclamat aturar l’avantprojecte que es va explicar la setmana passada i buscar el consens polític i veïnal. Barcelona en Comú s’ha quedat sola defensant la proposta presentada.

L’avantprojecte anunciat preveu fer passar el bus en un tram entre Villarroel i Comte d’Urgell amb un carril bici segregat i deixar sense trànsit l’altra part on hi havia el mercat provisional de Sant Antoni. També hi ha espai puntual per a les mercaderies. La tinenta d’alcalde Laia Bonet (PSC) ha reclamat una ronda amb espai per a la bicicleta, els autobusos (en els dos sentits de la marxa), per passejar i també per a la càrrega i descàrrega a la banda de Ciutat Vella, tal com recollia el projecte del 2018.

Les pacificacions en cap cas poden anar en contra del sentit comú ni en contra del transport públic”
Laia Bonet, tercera tinenta d’alcalde [PSC]

“No hi ha consens veïnal”

Per part de BComú, la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha dit que s’ha treballat per recollir el consens i que “tothom hi guanyi i ningú hi perdi”. Sanz ha admès que “no hi ha consens veïnal” i que el seu objectiu amb reunions amb entitats ha estat “buscar solucions”. “Les posicions continuen atrinxerades”, ha reconegut la tinenta d’alcalde, que ha defensat la proposta presentada per “guanyar espai lliure”.

No encarregarem mai un projecte que obri el trànsit en aquest espai, i en això seguirem treballant”
Janet Sanz, tinenta d’alcalde d’Urbanisme [BComú]

L’oposició acusa el govern de trencar el consens

El popular Óscar Ramírez ha acusat Sanz de “trencar el consens” i ha remarcat que una majoria política demana aturar l’avantprojecte i “escoltar els veïns per reconduir-lo”. “La ronda és un exemple de falta de model, mala gestió i ús partidista del govern”, ha sentenciat Eva Baró (ERC), que ha insistit a “parar màquines i posar el comptador a zero”.

Des de Junts, Jordi Martí i Galbis ha qualificat la reforma pendent a la ronda de Sant Antoni de “fiasco urbanístic” d’un govern “que es tira els plats pel cap”. Paco Sierra (Cs) ha afegit que tot plegat és “un dels nyaps del govern d’Ada Colau” i Òscar Benítez (Valents) ha reclamat mantenir la connectivitat entre barris perquè “no tothom es mou en bici o caminant”.

Més enllà de la picabaralla política, aquest dilluns van començar les tasques per retirar la llosa de formigó que va fer de base per al mercat provisional. Els treballs s’allargaran fins al març del 2023. La previsió de l’Ajuntament és començar la reforma definitiva d’aquest tram de la ronda de Sant Antoni al juny, però la incògnita de quin projecte s’acabarà imposant hi afegeix una ombra de dubte.