El govern es quedarà sol demà al ple defensant les ordenances fiscals. Cap grup NO donarà suport a la proposta de taxes i impostos per a l'any que ve. Ni tan sols Esquerra i el PSC, amb qui Ada Colau sí que ha pactat el destí de 100 milions del superàvit. Els socialistes asseguren que NO hi ha hagut cap contacte per negociar les ordenances. Les troben continuistes, diuen que congelar l'IBI afavoreix els més rics i que no es penalitza el vehicle privat. Per això, hi votaran en contra. MONTSERRAT BALLARÍN, regidora del PSC "Pensem que unes altres ordenances són possibles. Unes ordenances que siguin d'esquerres, que siguin valentes, i que serveixin per reduir les desigualtats i per reactivar l'economia." Esquerra optarà, en canvi, per l'abstenció. Els republicans sí que han negociat amb el govern, però sense que hi hagi hagut cap avenç destacat. ALFRED BOSCH, president del Grup Municipal d'ERC "No podem estar en contra d'unes ordenances molts semblants a les de l'any passat, però tampoc no podem estar-hi obertament a favor perquè no compleix amb les expectatives que nosaltres compartim amb aquells que avui governen la ciutat." Amb tot això, només el govern votarà a favor de les ordenances fiscals. El "no" de CiU, PSC i PP sumarà, per tant, majoria. A banda d'Esquerra, Ciutadans dubta encara entre el "no" i l'abstenció, i la CUP mantindrà la incògnita del vot fins demà. Si finalment no prosperen, el govern té difícil poder-les aprovar abans de finals d'any, tal com marca la llei. Esquerra, però, no descarta que es pugui arribar a un acord en l'últim minut. En tot cas, en funció de les negociacions, serà el govern qui a última hora haurà de decidir si manté o retira el punt de les ordenances de l'ordre del dia del ple. Us ho ha explicat des de l'Ajuntament, Marc Garcia.

El PSC critica la proposta de taxes i impostos municipals proposada pel govern perquè, diu, “és pràcticament la mateixa, en un 99 %, que la que van pactar CiU i PP” en el mandat anterior. Els socialistes retreuen a Colau que no hagi fet unes ordenances “d’esquerres i valentes” i critiquen, per exemple, que es congeli l’impost de béns immobles per a tots els habitatges, independentment del seu valor. Per aquest motiu la portaveu socialista ha anunciat que hi votaran en contra en el plenari d’aquest divendres. La regidora socialista, Montserrat Ballarín, ha afegit que les ordenances fiscals de Barcelona en Comú no són “ni d’esquerres ni valentes”, i ha lamentat que per exemple no penalitzin el vehicle privat apujant l’impost de circulació per afavorir el transport públic.

Per la seva banda, el líder d’ERC, Alfred Bosch, ha deixat la porta oberta a negociar fins a l’últim moment, és a dir, fins al plenari de divendres al matí. Tot i això, ha assegurat que ara per ara s’hi abstindran. Bosch ha dit que no poden votar-hi en contra perquè són semblants a les que hi havia vigents, però tampoc no poden donar-hi suport perquè “no compleixen les expectatives” i ara es requereix “una proposta agosarada, progressista i progressiva”.

Així les coses, Barcelona en Comú es quedarà sola defensant les ordenances fiscals, ja que no rebran el suport de cap partit de l’oposició. Tant CiU, com PSC i PP hi votaran en contra, i ERC s’hi abstindrà. Ciutadans dubta encara entre el “no” i l’abstenció, i la CUP mantindrà la incògnita del vot fins al ple. Si finalment no prosperen, el govern té difícil poder-les aprovar defintivament abans de finals d’any, tal com marca la llei, perquè entrin en vigor l’1 de gener de 2016.