Maragall i Collboni

ERC i PSC guanyarien les eleccions municipals del 2023 a Barcelona, segons l’enquesta que publica aquest dilluns el diari ‘El Periódico’. El rotatiu situa republicans i socialistes empatats a l’alça amb entre 11 i 12 regidors cadascun, al davant de BComú, la formació que lidera l’alcaldessa, Ada Colau, que perdria suports i obtindria entre set i vuit regidors. L’enquesta es va fer del 26 de maig al 3 de juny, els dies posteriors a l’anunci de la candidatura de Colau a les eleccions municipals.

Junts es manté, Cs pot desaparèixer i hi entra la ultradreta de Vox

En empat tècnic entre ERC i PSC, els socialistes guanyarien cinc punts i els republicans, dos. Per contra, BComú perdria quatre punts respecte de les eleccions del 2019. L’enquesta, però, també revela que totes tres formacions tenen un terç dels votants indecisos. Pel que fa a Junts, que encara no té candidat després de la renúncia d’Elsa Artadi, manté entre quatre i cinc regidors (ara en té cinc).

Collboni i Maragall recullen votants d’altres formacions com Ciutadans, que podria passar dels cinc regidors actuals a quedar-se fora del consistori (0-2). El PP, en canvi, guanyaria suports i obtindria tres regidors, un més dels que ara té. Tot i que la CUP no té garantit poder tornar l’Ajuntament, l’enquesta li dona una forquilla d’entre zero i dos regidors. Per contra, qui sí que obtindria representació seria la ultradreta de Vox, amb dos regidors.

Maragall, el més ben valorat

Pel que fa a la valoració dels líders polítics, Ernest Maragall (ERC) és l’únic líder que aprova amb un 5,6. Neus Munté (Junts) obté un 4,9 i Eulàlia Reguant (CUP), un 4,8. Els segueixen Jaume Collboni, amb un 4,7, i l’actual alcaldessa, Ada Colau, amb un 4,2. Eva Parera (Valents) té un 3,6, Joan Garriga (Vox), un 3; Josep Bou (PP), un 2,9, i Luz Guilarte (Cs), un 2,8.

Tres de cada quatre barcelonins vol un canviar d’alcalde

L’enquesta també pregunta sobre la situació política a la ciutat. Així, la meitat dels enquestats creuen que ha empitjorat durant els últims quatre anys, i un 73 % és partidari d’un canvi d’alcaldia.