El govern municipal vol fer front a la venda ambulant il·legal obrint un espai de diàleg permanent amb els mateixos manters i un altre grup de treball amb comerciants i entitats veïnals. El document que avui ha presentat als grups de l'oposició preveu actuacions en tres àmbits. En la vessant social, proposa un pla d'acompanyament dels serveis socials per facilitar als manters l'accés als recursos bàsics. També preveu programes de formació per a persones en situació irregular per afavorir la inserció laboral del col·lectiu. En l'àmbit comercial, el govern vol estudiar derivar alguns manters a mercats ambulants com a venedors legals. Pel que fa al paper de la Guàrdia Urbana, proposa una presència preventiva dels agents, en especial als eixos comercials. Els partits podran fer ara aportacions per bastir un pla integral que el govern vol tenir llest el mes que ve.

La tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha presentat a l’oposició les propostes amb les quals el govern municipal vol plantejar un “nou enfocament ampli” però que posa l’accent en la gestió social de la venda ambulant i que aposta per la pròpia implicació del col·lectiu de manters.

Una base de treball que haurà de ser valorada pels diferents grups municipals en els propers dies. La previsió és tenir llest un pla integral que detalli l’actuació el proper mes novembre que esdevingui un document de consens i doni una “sortida sostenible” a la situació.

Taula de treball amb els agents implicats

El document continua apostant per articular el treball entorn de la taula tècnica transversal que, des de fa uns mesos, integren representants del govern municipal de diferents districtes i la Guàrdia Urbana. La intenció és obrir-la també a altres agents implicats com TMB o l’Autoritat Portuària, que recentment ha reclamat ajuda per tractar la venda ambulant a la zona del Portal de la Pau. D’altra banda, també es vol establir un espai de diàleg directe tant amb el col·lectiu de venedors ambulants com amb entitats veïnals i de comerciants.

Suport social i laboral

Entre les mesures de suport al col·lectiu de manters, es preveu un pla d’acompanyament per part dels serveis socials per facilitar l’accés als recursos bàsics, així com l’acompanyament legal en processos de regularització. En aquest sentit, també s’inclouen diversos programes de formació i inserció laboral dirigits a membres amb diferents situacions administratives.

Manteniment de la Guàrdia Urbana

Tot i el pes de les mesures socials, el document inclou l’entrada en vigor d’una nova ordre de servei de la Guàrdia Urbana que “prioritza la seguretat de la ciutadania i dels agents” i reafirma el manteniment d’una presència policial significativa de caràcter preventiu, especialment en els principals eixos comercials.

Radiografia del col·lectiu

El conjunt de mesures s’ha definit a partir de la radiografia extreta de més de 200 entrevistes realitzades a persones que es dediquen a la venda ambulant. La majoria de manters es troben en situació administrativa irregular i afirmen dedicar-se a aquesta activitat per la impossibilitat d’aconseguir un permís de residència i treball. Per contra, l’estudi dibuixa un col·lectiu divers pel que fa a productes de venda i, aparentment, no subjecte al control de les màfies.