Ada Colau diari ara

L’alcaldessa i candidata a la reelecció, Ada Colau, aspira a un tercer mandat a l’Ajuntament de Barcelona amb un grapat de mesures per afermar “la transformació de la ciutat”. El programa electoral dels comuns, de gairebé 160 pàgines, conté propostes en la línia de l’acció de govern dels últims vuit anys i planteja consolidar i reforçar polítiques que ja estan en marxa, com les superilles o la connexió del tramvia per la Diagonal. Tot seguit detallem cinc promeses cridaneres que ja han aparegut en la cursa per guanyar el 28-M.

1. 20 eixos verds nous el 2030… O sis?

La croada contra el canvi climàtic és una prioritat per a la cap de files de Barcelona en Comú i per això, si arriba de nou a l’alcaldia, té la intenció d’estendre “el model superilla” a tota la ciutat. Colau ha promès crear 20 eixos verds fins al 2030, però en aquesta xifra hi inclou reformes de carrers que estan en marxa, com la Rambla o la via Laietana, i vies que ja estan projectades. Així doncs, dels 20 eixos, només sis serien nous: l’avinguda de Madrid, el carrer de Sants, la via Júlia, l’eix Cantàbria-Santander, el passeig de la Zona Franca i el carrer del Pintor Alsamora.

2. Retallada de creuers, llicències turístiques i “souvenirs”

Colau vol posar fi a la massificació turística a Barcelona i per això aposta per reduir a la meitat el nombre de creuers que ancoren a la ciutat. També està a favor de poder revocar llicències de pisos turístics legals i les d’aquelles botigues dedicades exclusivament al turisme, com les de “souvenirs“. Totes dues activitats, lamenta la candidata, s’han multiplicat els darrers anys i “malmeten la vida als barris perquè expulsen els veïns i el comerç de proximitat”.

3. Després del dentista… arriba l’òptica municipal

La cap de llista de BComú també ha promès crear una òptica municipal a la ciutat. Segons explica, la idea és que hi pugui accedir tota la població a preus reduïts. Ara bé, en un primer moment, aquest servei seria gratuït o amb tarifació social només per a persones vulnerables. “La vista és bàsica i no pot estar supeditada a l’economia de cadascú”, ha etzibat. La proposta replica la fórmula del dentista municipal, que s’ha encallat diversos cops amb la justícia i encara no ha acabat arribant a tota la ciutadania.

4. Adeu a la calor a totes les escoles públiques

En clau d’infància i emergència climàtica, Colau s’ha compromès a invertir 90 milions d’euros per climatitzar les 176 escoles públiques i els 16 instituts escola que hi ha a la capital catalana. Tot i que vetllar per aquests centres i millorar-ne la infraestructura és competència de la Generalitat, diu que “infants i mestres no poden esperar 10 anys més”. A més, ha pres el compromís de seguir pacificant els entorns escolars per arribar a tots els centres educatius, perquè siguin més segurs i tinguin un lloc d’estada i de joc.

5. Pluja de milions per fer renéixer el Besòs

Una cinquena promesa de l’alcaldessa Colau són 200 milions d’euros per rehabilitar 4.000 habitatges als barris del Besòs fins a l’any 2030, més enllà d’un pròxim mandat. La candidata de Barcelona en Comú reivindica la feina al capdavant del consistori els darrers anys i assenyala la Generalitat per “no haver-se posat les piles” en aquesta matèria. “Som l’únic govern que fa la feina”, es vanta. Malgrat tot, admet que hi ha “un deute històric” de totes les administracions amb els barris del Besòs.

Què vols saber de les eleccions municipals a Barcelona?