Aquesta associació de recreació històrica, que imita la vestimenta i estructura de la milícia ciutadana que va defensar la Barcelona durant la Guerra de Successió, realitzava el camí que va fer Rafael Casanova el 1714 tot acompanyant les autoritats.

Però aquest any, des del comissionat de Memòria Històrica, Ricard Vinyes, se’ls ha denegat la sortida des d’aquesta porta al·legant que “aquesta és la jornada commemorativa civil més important de Barcelona i de la nació”. En la nota afirmen que l’Ajuntament hi té una participació destacada i que creuen que no és adient ni acollir ni participar en una desfilada d’època atesa la solemnitat de la Diada.

La Coronela, que s’ha queixat a través d’un post al Facebook, afirma que amb la denegació sembla que la desfilada no fos prou digna, cosa que, segons l’assiciació, demostra la ignorància que des de l’Ajuntament se’n té. També es pregunta si el veto és una “represàlia” per haver organitzat una campanya a favor d’El Born Centre Cultural o per “estar al costat dels partits que realment treballen per la ciutat i el país”.

De moment, els grups municipals d’ERC i la CUP Capgirem Barcelona han donat suport a la desfilada que fa la Coronela cada 11 de setembre.

Des de la Coronela afirmen que seguiran fent el mateix recorregut, l’únic que aquest any sense acompanyar les autoritats ni sortir de la Porta Gòtic del Consell de Cent. La desfilada acabarà amb l’ofrena floral a Rafael Casanova.