Diverses entitats agrupades en la Coordinadora 14 d’Abril han organitzat un acte reivindicatiu a la plaça de Sant Jaume, que han rebatejat com a plaça de la III República. Per l’escenari, hi passaran diversos ponents com l’activista Rosa Canyadell, que defensa recuperar els valors de l’educació pública republicana, i hi actuaran Lidia Uve, Más Vale Tarde que nunca o el grup Catorzedabril.

Ofrena floral als peus del monument als immolats per la llibertat de Catalunya

El Parlament ha recordat els republicans represaliats pel franquisme amb una ofrena floral aquest migdia davant del monument als immolats per la llibertat de Catalunya. ‘El cant dels ocells’ també ha sonat al pati de la biblioteca del palau.

En representació de la cambra hi han assistit la presidenta, Núria de Gispert, i altres diputats com Jordi Turull (CiU), David Fernàndez (CUP), Marta Rovira (ERC), Dolors Camats (ICV-EUiA), Xavier Sabaté (PSC), o Carmen de Ribera (C’s). Des de l’Associació pro Memòria als Immolats per la Llibertat de Catalunya, han fet menció als 1.717 homes i dones “il·legalment jutjats i condemnats a mort” després d’haver combatut al costat republicà.

Recuperant la memòria de la presó de dones de les Corts

La Universitat de Barcelona i l’Associació per la Cultura i la Memòria de Catalunya s’han posat en marxa per recuperar la memòria de la Presó de Dones de les Corts, que s’alçava on ara s’encreuen els carrers d’Europa i de Joan Güell. Coincidint amb l’efemèride, aquest dimarts a la tarda s’ha organitzat una ruta per l’antic perímetre del centre penitenciari i s’han rememorat les dones que hi van ser empresonades entre 1939 i 1955 i les 11 preses que van ser afusellades durant la postguerra.