Les Cotxeres de Sants s'han quedat petites per encabir-hi tothom i molts han seguit aquest acte, des de l'exterior a través d'una pantalla gegant. Entre els assistents, representants de les diferents formacions d'esquerres que confluiran en aquest nou projecte polític: Podem, Iniciativa, Esquerra Unida i els comuns. A tots ells s'ha dirigit l'alcaldessa, a qui ha demanat que deixin enrere les sigles de partit. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Que ens creguem realment els objectius per davant de les sigles. Quan ho fem de veritat i no només ho diem, guanyem tots i totes, ampliem els nostres espais, ens desbordem i aconseguim que la gent es cregui aquest espai com un espai de tothom." Colau també ha reivindicat el municipalisme. Ha repassat la gestió del seu govern i ha fet gala amb mesures com per exemple el Pla d'allotjaments turístics aprovat divendres. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "Fa un any vam dir que hi havia un creixement descontrolat dels allotjaments turístics i ens van tractar de bojos i aquesta setmana hem aprovat un pla d'allotjaments turístics que és històric, un pla que s'està convertint en exemple per a moltes ciutats d'Europa i del món." També ha parlat en clau catalana. Ha dit que treballaran més que mai pel referèndum sobiranista i per revertir les retallades del govern, en una al·lusió directa als pressupostos de la Generalitat. Domènech s'ha mostrat convençut que guanyaran les properes eleccions catalanes. XAVIER DOMÈNECH, portaveu d'En Comú Podem "Comencem avui una altra vegada un nou camí, que anem més lluny encara. Serem més forts, més savis i podrem acabar d'una vegada amb l'hegemonia convergent d'aquest país que estem veient com es manté malgrat perdre les eleccions." A partir d'ara comença un debat participatiu per construir l'eix programàtic d'aquest nova formació política que vol arribar a tot el territori català. Els textos definitius s'aprovaran en una assemblea constituent a l'abril.

L’acte ha arrencat amb música en directe i tot seguit s’ha donat pas a la ronda d’intervencions amb l’alcaldessa Ada Colau, que ha instat a posar els objectius del nou partit per davant de les sigles. Colau ha aprofitat per destacar el paper dels comuns als ajuntaments on van guanyar les eleccions municipals. Sobre Barcelona, l’alcaldessa ha tret pit dels projectes aprovats en l’últim ple municipal, com el pla d’habitatge o el Pla d’Allotjaments Turístics (PEUAT). “Hem aprovat un pla d’allotjaments turístics històric que és un referent per a moltes ciutats del món”, ha sentenciat.

En aquest sentit, Colau ha parlat del nou partit com una necessitat davant “les urgències” de Catalunya, entre els quals inclou el referèndum i fer front a les “retallades(econòmiques) criminals”. En àmbit internacional, ha fet una crida a obrir les fronteres i ho ha dit també en referència als Estats Units, on s’està prohibint l’entrada a molts immigrants “que omplen els aeroports demanant que se’ls deixi entrar”.

L’encarregat de clausurar l’acte ha estat el portaveu d’En Comú Podem, Xavier Domènech, que ha parlat de la nova formació com un partit fort i més savi que permetrà “acabar amb l’hegemonia convergent de Catalunya“.

La trobada d’aquest diumenge a les Cotxeres de Sants ha estat el tret de sortida d’un procés participatiu que, sota el lema “Un país en comú”, ha de culminar en un nou partit polític a l’abril. És la continuació d’una reunió que al desembre va servir per definir les línies mestres d’aquest nou projecte, pilotat per un grup de cent persones.

El debat s’allargarà durant tres mesos perquè els ciutadans que ho desitgin facin les seves aportacions en els diferents actes que hi ha previstos, o a través de la pàgina web. Un procés que, segons les previsions, acabarà a l’abril amb l’assemblea constituent, d’on sortirà la nova formació.

El nombre d’assistents ha superat amb escreix les previsions de l’organització. Moltes persones que s’han acostat fins al centre cívic no han pogut entrar perquè l’aforament estava al complet i han hagut de seguir l’acte des de l’exterior.