L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha dit que “cal aturar el procés de privatització de la sanitat, especialment en un context de crisi amb fortes retallades en l’àmbit públic i tancaments de llits i quiròfans en centres públics en els darrers anys”. Colau ha afegit que es treballarà amb la Generalitat per assegurar “que tots els operadors que gestionen serveis de sanitat amb fons públics ho fan sota criteris de transparència i de garantia de drets“.

La comissionada de Salut, Gemma Tarafa, ha destacat que el 55 % de les contractacions per dur a terme rehabilitacions de salut va ser amb empreses privades. En el transport sanitari no urgent va ser del 100%, i d’un 55% del transport sanitari urgent. Per això, aposta per fer un procés de transició cap a un altre model.

Tot plegat es desprèn de dos informes encarregats pel govern per saber la situació de les privatitzacions a la sanitat a Barcelona. D’una banda, s’ha estudiat l’estat de les contractacions que ha fet la sanitat pública entre 2009 i 2014, i de l’altra, els mecanismes que s’han fet servir per dur a terme les privatitzacions, a càrrec d’un grup de recerca de la UPF.

El conseller de Salut, Toni Comín, ha respost avui mateix a totes aquestes dades explicant que ha posat en marxa una “profunda i rigorosa” auditoria interna al Departament per tenir “un mapa complet de les derivacions a proveïdors de caràcter privat en tot el país”. Comín ha subratllat que, per prendre decisions al respecte, necessita conèixer quina és la situació no només a Barcelona sinó al conjunt de Catalunya, i que fins que aquesta anàlisi no estigui feta no s’hi podrà actuar amb rigor.

Reobertura de 150 llits al Centre Fòrum

L’Ajuntament espera que durant el proper mes, fruit de les negociacions amb la Generalitat, es reobriran 150 llits del Centre Fòrum, que pertany al consorci públic Parc de Salut Mar. Aquesta mesura que afavorirà els veïns de Sant Martí que fins ara eren derivats a l’Hospital de l’Esperança. Des del consistori també demanen al conseller de Salut, Toni Comín, que es replantegi la situació del centre privat de l’Hospital del Sagrat Cor, que va augmentar un 25 % les contractacions des de la sanitat pública entre el 2009 i el 2014.