La reserva del 30 % per a habitatge protegit (HPO), aprovada el desembre del 2018, donarà aviat els primers fruits. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha anunciat que s’estan tramitant 12 llicències que ja hauran de destinar un 30 % de la superfície per a pisos amb un preu assequible. Fonts municipals han explicat a betevé que a hores d’ara s’estan estudiant les llicències i que, quan es concedeixin, se sabrà la xifra concreta de pisos HPO que en resultaran.

Sanz ho ha dit en el plenari, durant el debat d’una proposició de BCN Canvi per revisar la normativa del 30 % (que no ha prosperat, amb el “no” de BComú, PSC i ERC; l’abstenció de JxC; i el “sí” de BCN Canvi, Cs i PP). Davant de les crítiques per la inseguretat jurídica que pot generar la mesura entre els promotors privats, Sanz ha reblat que “no hi ha més seguretat jurídica que dir que ha vingut per quedar-se”.

2.000 llicències van esquivar el 30 %

La tinenta d’alcalde també ha avisat que, a banda de les 12 llicències en tràmit, en vindran moltes més perquè “operar a Barcelona seguirà sent una realitat perquè la gent vol invertir a la ciutat”. En paral·lel, Sanz ha fet autocrítica i ha lamentat que el seu govern no va fer una suspensió de llicències mentre elaborava el reglament del 30 %: “En van quedar fora 2.000 llicències”. Per això, ha sentenciat que va ser “un greu error”.