novè dia campanya 14f actes centrals cartells

La cursa per a les eleccions catalanes del 14-F viu el seu últim cap de setmana abans de la crida a les urnes i els partits ho aprofiten per celebrar els seus actes centrals de campanya. En aquest novè dia de campanya ja ho han fet Cs, comuns i la CUP, que han centrat els seus discursos a fer crides a la participació i evitar que els seus oponents puguin ser decisius a l’hora de formar govern a la Generalitat. Molts candidats s’han acompanyat dels pesos pesants dels seus partits per demanar el vot.

La polèmica del dia, però, ha arribat per la retirada de cartells electorals per part de treballadors de la neteja municipals. Això ha generat acusacions per part de JxC contra el govern d’Ada Colau per treure’ls “en funció del color polític”. Hores després ha arribat la indignació de l’alcaldessa de Barcelona, qui ha demanat al partit de Carles Puigdemont i Laura Borràs que rectifiqui les seves afirmacions.

Matí d’actes centrals de campanya

Ciutadans ha estat una de les primeres formacions a celebrar el seu acte central de campanya per demanar el vot per al seu candidat, Carlos Carrizosa. Ho ha fet amb la presència de la líder dels taronges a Espanya, Inés Arrimadas, i de dos dels fundadors del partit, Francesc de Carreras i Félix de Azúa. Tots s’han mostrat molt contundents contra el moviment independentista, sobretot Azúa: “La ultradreta d’Espanya es diu separatisme”.

Pesos pesants hi ha hagut també en l’acte central d’En Comú Podem, amb Pablo Iglesias i l’alcaldessa Ada Colau fent gala del govern a Barcelona. “Barcelona en Comú ha aconseguit coses que al principi ens deien que eren impossible“, ha dit Colau. Els comuns de Jéssica Albiach han demanat el vot dels progressistes per “barrar el pas” a l’extrema dreta.

En canvi, la CUP assegura que el seu projecte és l’única via per lluitar contra el feixisme. També en el seu acte central al recinte modernista de l’Hospital de Sant Pau, els anticapitalistes de Dolors Sabater s’han erigit com “la pedra a la sabata” de la resta de partits i l’única formació que qüestiona, diuen, el sistema imperant.

ERC, que farà el seu acte central aquest diumenge, també s’ha postulat com l’actor principal per frenar Vox. En una trobada amb les joventuts del partit, Pere Aragonès ha endurit el to contra la formació d’ultradreta. “Les JERC, ara fa 80 anys, van plantar cara al feixisme al front de l’Ebre amb la columna Macià-Companys. Ara ho hem de tornar a fer el 14 de febrer, omplint les urnes de vot antifeixista. Joves, a les urnes el 14 de febrer!“, ha cridat el candidat republicà.

El PSC amb Sánchez, i el PDeCAT amb Artur Mas

Ni el PSC ni el PDeCAT no han celebrat encara els seus actes centrals de campanya, però també han portat els seus principals líders a Catalunya. En el cas dels socialistes, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat que després del 14-F Catalunya entri en un escenari “sense revenges” i de “mirar el futur”. El presidenciable Salvador Illa s’ha mostrat com l’única garantia de canvi i ha fet una crida als ciutadans que van votar Cs en les eleccions del 2017: “Aquesta vegada, els vots tindran utilitat”, ha dit el candidat, que alhora s’ha compromès a presentar-se a la investidura si és el més votat als comicis.

Els demòcrates d’Àngels Chacón han tingut la presència de l’expresident Artur Mas, que ha demanat “no donar res per perdut”, malgrat que les enquestes deixen la formació sense representació al Parlament. Mas ha destacat la seva tasca al capdavant de la Generalitat per sumar persones al projecte independentista: “Si molts de nosaltres fa uns anys no haguéssim fet el pas d’apostar clarament per la llibertat del país, avui no hi hauria la meitat de gent que vota per la independència de Catalunya“.

PP i JxC, en espera dels seus grans actes

JxC i el PP, igual que ERC, el PSC i el PDeCAT, tampoc no han fet encara els seus grans actes de campanya. La candidata de Junts, Laura Borràs, ha tornat a insistir en l’alerta d’un acord tripartit entre ERC, PSC i comuns. “Si sumen, ho tornaran a fer“, ha advertit la número dos de Puigdemont, que defensa la seva candidatura com la garantia de formar un govern independentista al capdavant de la Generalitat.

Precisament un govern sobiranista és el que vol evitar el PPC d’Alejandro Fernández, que aquest dissabte s’ha acompanyat del líder municipal dels populars, Josep Bou. El president del grup municipal ha recorregut a les “famílies i amistats trencades” durant els anys de procés independentista per reclamar el vot constitucionalista.

En canvi, Vox ha denunciat que aquestes eleccions al Parlament de Catalunya no són “lliures ni democràtiques” per l’assetjament que, ha dit Santiago Abascal, pateix el partit i el seu candidat, Ignacio Garriga. També ha assegurat que els mitjans de comunicació els silencien. En aquest sentit, el partit diu que no concorre en igualtat de condicions amb la resta de formacions.

Tensió JxC-Colau per la guerra de cartells

La polèmica de la novena jornada de campanya, però, ha vingut amb la retirada de cartells electorals del carrer i les acusacions difoses per JxC. Després que un vídeo mostrés una treballadora municipal de la neteja que retirava un cartell de Junts d’un fanal, el partit de Carles Puigdemont i Laura Borràs ha acusat el govern municipal de treure elements electorals per motius polítics. Això ha generat la indignació de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, qui ha demanat una rectificació immediata.

Hores després, l’Ajuntament ha fet públic un comunicat on explicava que s’han retirat cartells no només de JxC, sinó de tots els partits polítics, i que es fa perquè es pengen en espais no permesos per l’ordenança municipal. “No es poden penjar cartells amb brides als fanals”, recorda el consistori. A més a més, han difós imatges d’un magatzem amb diversos cartells retirats per visibilitzar que se n’han retirat de totes les candidatures.