tren de rodalies

El govern de la Generalitat ha acordat adjudicar la gestió de Rodalies a Lleida als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), a partir del 2024. El vicepresident Jordi Puigneró ha anunciat aquest acord de govern, que preveu transformar la línia R12 de trens regionals a “un sistema de Rodalies” que doblarà la freqüència de pas dels combois, i inclourà quatre trens nous.

“Aquesta serà la legislatura del traspàs de Rodalies i hem decidit començar per Lleida”, ha anunciat Puigneró. Tècnicament, però, el vicepresident reconeix que aquest canvi de gestió “no es pot entendre com un traspàs explícit”. La Generalitat podrà assumir els costos del canvi perquè els trens de Lleida només representen el 10 % del total de Rodalies.

Renfe no serà “en cap cas” l’operador de Rodalies

Per l’executiu, aquest anunci és un primer pas del model de Rodalies que volen per a Catalunya. “Insto l’Estat a fer efectiu el traspàs complet de Rodalies, no el de fireta que es va fer el 2009“, ha reclamat Puigneró. Aquest traspàs la Generalitat no es planteja fer-lo “en cap cas” amb l’operador actual, Renfe, sinó que preveu els FGC com a “primera opció“.

Puigneró: “Els treballadors de Renfe no han de patir”

Pel que fa als treballadors de Renfe, Puigneró creu que “no han de patir”. De fet, apunta que tindran “dues possibilitats: o treballar per a Renfe en altres destinacions, o treballar per a Rodalies Lleida”, a través d’FGC. Precisament, la por dels treballadors a un possible traspàs de Rodalies va ser un dels motius principals de la vaga de maquinistes de fa uns dies, amb centenars de trens cancel·lats.

Renfe respecta la decisió del govern de traspassar Rodalies Lleida a FGC

Renfe respecta la decisió anunciada pel vicepresident del govern, Jordi Puigneró, de traspassar el servei de Rodalies Lleida a FGC a partir del 2024 a través de dues línies noves —LR3 i LR4—, segons han assegurat fonts de l’operadora a l’ACN.

La Generalitat preveu adquirir quatre unitats noves per cobrir el servei i doblar les freqüències entre Lleida i Cervera, de sis a 12, i entre Cervera i Manresa, per passar de tres a cinc.