dia 1 de campanya electoral

L’inici de la cursa per a les eleccions catalanes del 14 de febrer ha estat intens, tant pel nombre d’actes dels candidats a la presidència de la Generalitat com per les notícies que han anat apareixent. El primer dia oficial de campanya ha estat marcat per la decisió definitiva del TSJC de mantenir les eleccions el 14-F, per la sortida dels líders independentistes de la presó (que ja estan fent campanya), pel primer debat electoral entre candidats i per la darrera enquesta del CEO; qüestions que han marcat les declaracions polítiques de la jornada.

La decisió del TSJC: entre la crítica i l’acceptació

Tan bon punt s’ha conegut la decisió del TSJC de mantenir els comicis per al 14 de febrer, les valoracions dels candidats no s’han fet esperar. ERC ha acusat el tribunal d'”imposar” les eleccions en plena tercera onada, mentre que Laura Borràs (JxC) ha demanat “respecte” per la decisió i celebra poder votar ara per sortir de l'”impàs polític”.

Per la seva banda, els comuns i el PP han acceptat la resolució. Catalunya en Comú – Podem demana al govern garantir “sí o sí” unes eleccions segures, mentre que Alejandro Fernández (PP) dona per fet que “es donen les condicions sanitàries” per anar a les urnes.

Els presos entren de ple en la campanya

Tot i que la notícia ja era coneguda des de dijous, aquest divendres s’ha produït la sortida de la presó dels líders independentistes condemnats per l’1-O, els quals han rebut el règim del tercer grau. Això ha centrat alguns discursos de la jornada. Ha generat crítiques per part de candidats com Carlos Carrizosa (Cs), que vincula la mesura a la presència d’ERC al govern, o del popular Fernández, que veu “massa sospitosa” la sortida dels presos el primer dia de campanya.

Borràs (JxC) ha defensat que el tercer grau “no és cap privilegi”. La CUP ha insistit en una amnistia total i el PDeCAT també considera que cap dels líders independentistes no haurien d’estar a la presó i que haurien de poder fer campanya amb normalitat.

La sortida dels presos ha permès que polítics com Oriol Junqueras i Raül Romeva (ERC) i Josep Rull i Jordi Turull (JxC) hagin pogut participar en els actes d’aquest primer dia de campanya. “Som aquí per donar-ho tot, fins i tot la nostra llibertat”, ha dit Junqueras en un acte d’ERC a Badalona. Per la seva banda, Rull i Turull han demanat el vot per a Laura Borràs des de Reus.

Les aliances postelectorals, a debat

També aquest divendres ha acollit el primer debat entre els candidats a presidir Catalunya. L’acte, organitzat per ‘La Vanguardia’, ha deixat entreveure possibles aliances (i també vetos) després del 14-F. Per exemple, Salvador Illa (PSC) ha negat per activa i per passiva un acord amb ERC, afirmació que tant Cs com el PP han qüestionat reiteradament.

En canvi, Pere Aragonès (ERC) creu que els socialistes pactaran amb Cs si poden. El republicà proposa un govern de “front ampli”, una oferta rebutjada per Jéssica Albiach (ECP), que insisteix en un acord tripartit. Junts només ha defensat un pacte entre forces independentistes, escenari que Dolors Sabater (CUP) posa en dubte si això suposa no canviar res. En canvi, tant el PDeCAT com Vox han optat per no entrar gaire en el debat dels acords postelectorals.

Prudència general davant del CEO

En general, els partits polítics prefereixen no fer gaire cas de les enquestes que surten durant els dies de campanya i aquesta vegada, amb els resultats del sondeig del CEO, no ha estat una excepció. Els candidats han optat per la prudència i no fer-ne cap valoració, si bé el PDeCAT ha recorregut a l’optimisme per assegurar que obtindrà representació després del 14-F. “Tindrem grup parlamentari”, ha dit la candidata Àngels Chacón, que vol esdevenir “clau” en la governabilitat de la Generalitat.

L’enquesta del CEO preveu que l’independentisme superi la barrera del 50 % dels vots, però sobre això la CUP ha alertat que el “franquisme latent” no marxarà i aposta per treballar per aconseguir un referèndum vinculant el 2025.

El PSC ha optat per no entrar a valorar ni la situació dels presos, ni la resolució del TSJC ni les dades del CEO. En aquest primer dia de campanya, els socialistes han optat per centrar el missatge en el municipalisme i el candidat Salvador Illa ha demanat reforçar les relacions amb els ajuntaments.