Els candidats a l’alcaldia de Barcelona s’han vist les cares aquest dijous en el primer debat de les eleccions municipals del 2019. Ha estat, de fet, la primera vegada que han coincidit els caps de llista dels set partits principals (a excepció de JxC, ja que Joaquim Forn està en presó preventiva). Organitzat per la Taula d’Entitats del Tercer Sector, el debat s’ha centrat en polítiques d’habitatge i socials, i ha servit als candidats per prendre’s el pols.

Ada Colau (BComú) ha defensat la feina feta pel seu govern perquè Barcelona és “la ciutat de tot l’estat que ha fet més inversió social”, i ha retret a la Generalitat que no hi posi tants recursos: “Necessitem que les altres administracions facin el mateix esforç”. La resta de partits, però, han coincidit a criticar les polítiques socials de Colau. Elsa Artadi (JxC) ha assegurat que “hem perdut quatre anys” perquè “no tot és qüestió de pressupostos”, mentre que Ernest Maragall (ERC) ha etzibat a Colau que “gastar, gasta, però no té una estratègia”.

Candidats eleccions municipals 2019

Per la seva banda, Jaume Collboni (PSC) ha advertit que “quan les coses no van bé, s’ha de dir”, i ha afegit que “és evident que amb Colau no han anat bé”. Josep Bou (PP) ha dit que va quedar “colpit” en conèixer la situació del tercer sector a Barcelona i n’ha responsabilitzat tots els partits: “La senyora Colau no n’és responsable del tot; Trias també ho és i nosaltres potser també per ser passius”.

Propostes diverses sobre habitatge

L’habitatge també ha marcat bona part del debat i els candidats han plantejat diferents propostes. Ada Colau ha assegurat que al llarg del seu mandat s’han “comprat o promogut més de 5.000 habitatges públics” i que, a aquest ritme, en vuit anys es podria doblar el parc d’habitatge assequible. Per la resta de candidats, aquestes xifres no són suficients i per això han proposat ritmes de construcció més ambiciosos.

Habitatge a Nou Barris

El més ambiciós ha estat Manuel Valls, que proposa construir en dos mandats 10.000 pisos a Barcelona i 10.000 pisos més a l’àrea metropolitana. Ernest Maragall ha rebaixat la xifra fins a 15.000 pisos públics en dos mandats, mentre que Jaume Collboni ha assegurat que “la ciutat té la capacitat per construir 1.000 habitatges socials per any. Per la seva banda, Josep Bou ha xifrat en 8.000 els pisos que es podrien fer o comprar.

Elsa Artadi ha posat sobre la taula altres mesures, com l’ús del tanteig i retracte, l’establiment de convenis amb entitats financeres i “mobilitzar el sòl per poder incidir en el preu de l’habitatge”. Anna Saliente ha anat més enllà: si la CUP guanya les eleccions, declararà l’emergència d’habitatge “per poder expropiar pisos buits a mans de fons voltors i la Sareb”.

Enganxades per la immigració i l’FP

Tot i que el debat ha estat tranquil durant bona part del temps, també hi ha hagut espai per a algunes enganxades. La més contundent ha estat, precisament, entre la candidata cupaire i Manuel Valls. L’ex-primer ministre francès ha defensat que “cal diferenciar refugiats i immigrants” i, per això, Saliente l’ha acusat de “no voler immigrants pobres”. Valls ha respost que ell no és racista i ha titllat la cupaire d’“irresponsable”.

L’altre moment tens del debat de la Taula d’Entitats del Tercer Sector l’han protagonitzat Jaume Collboni i Josep Bou. El candidat popular ha proposat impulsar la formació professional dual entre les famílies de classe mitjana que no poden pagar les taxes de la universitat, una proposta que el candidat socialista ha criticat: “La seva visió és la que ha ensorrat l’FP”. Davant d’aquest retret, Josep Bou ha defensat la seva carrera a l’empresa privada: “No em parli de treballadors, vostè no els coneix”.